10 Bøger, Du Skal Læse, Før Du Dør!

Jeg læser meget i min fritid. Det tør jeg godt indrømme. Jeg læser alle mulige forskellige slags bøger, hvad enten det er ungdomsromaner, krimier, fantasy eller oldgammel science fiction. Så et spørgsmål, jeg tit får fra mine klassekammerater, når dansklæreren beder os om at læse et værk, er: ”Hvad synes du, jeg skal læse Lasse? ” Det spørgsmål vil jeg besvare nu. Her er 10 bøger, du bare må få læst… snart!

1) Klodernes Kamp af HG Wells (1898)

Klodernes Kamp

Lad mig bare starte med at svare: ”Ja, jeg ved godt, at den her bog er tudsegammel,” men det gør den ikke mindre fascinerende. Bogen omhandler en jeg-person og hans bror, der pludselig befinder sig i midten af en konflikt af overjordiske dimensioner, da marsboere i noget nær uovervindelige trebenede kampmaskiner lander i England og sætter sig for at udrydde den menneskelige civilisation. På et par uger overvinder de den dengang mægtigste nation i hele verden og reducerer mennesket til sørgelige skabninger, der gennem sig for Jordens nye herrer. Undervejs møder vores hovedperson sørgelige og skæve bekendtskaber og filosoferer over dyrevelfærd, udryddelse og menneskets rolle i den nye verden. Det er uden tvivl min yndlingsbog, og jeg håber, nogle flere gad læse den.

2) Fagre Nye Verden af Aldous Huxley (1931)

Fagre Nye Verden

Fagre Nye Verden fortæller historien om en fjern fremtid, hvor mennesker laves på fabrik og modificeres, så de fra før fødslen passer ind i en bestemt kaste, der vil afgøre, hvordan de lever, hvad de skal arbejde med, og hvordan de tænker. Alle forbliver unge gennem hele livet, der er fri kærlighed mellem alle, og alle problemer kan løses med en pille. Men det samfund er ikke nok for Bernard Marx. Han ønsker at være noget særligt, og han vil gerne være bedre end de andre i sin kaste. Da han og Lenina, som han er vanvittigt forelsket i, tager til vildtreservatet, hvor folk stadig er ”besmittede” af alkohol og religion, og hvor der fødes levende børn, møder de vildmanden Johannes. I håb om at kunne score lidt point hos det bedre borgerskab tager Bernard Johannes med tilbage til London. Men den nymodens verden viser sig at være for bizar til, at Johannes synes om den.

3) 1984 af George Orwell (1949)

1984

Forfatteren George Orwell spåede, at kommunismen engang ville herske i verdenen, og da skulle alle lande deles op af tre Superstater, der konstant bekrigede hinanden. Hvornår ville det ske? I 1984! Det skete så ikke lige i virkeligheden, men det er stadig en fantastisk bog. Vi følger Winston Smith, der bor i det stolte Oceaninen, der ledes af den mægtige Big Brother (ja, det er der, Kanal 5 har det fra). Winston arbejder i Sandhedsministeriet, og det er hans job at ødelægge beviserne, hvis nogen siger Partiet imod. Men Winston er ved at få dårlig samvittighed over sit job, og han ønsker brændende at vide, hvordan verden var før Partiet. Så han begynder at tænke, hvilket er dybt kriminelt. Men han kommer først virkelig i problemer, da han bliver forelsket i den smukke Julia.

4) De Hvide Mænd af Kenneth Bøgh Andersen (2003)

De Hvide Mænd

Nu vi er ved dystre fremtider, så lad os lige runde De Hvide Mænd. For at undgå overbefolkning har regeringen dannet et korps kaldet De Hvide Mænd, der skal eliminere alle pensionister, misdannede, syge og skoleelever, der får under 9,6 i gennemsnit. Derfor er Edwin meget nervøs, da det bliver tid til hans eksamen. Men en dag begynder han at få farlige tanker om systemet, og det driver ham til at redde en gammel mand fra De Hvide Mænds kløer. Den gamle mand lærer Edwin mere om verden før De Hvide Mænd, og Edwin stiller spørgsmålstegn ved, om De Hvide Mænd stadig er nødvendige. Men eksamenstid nærmer sig, og Edwins karakterer er faretruende lave.

5) Ringenes Herre af JRR Tolkien (1954-55)

LOTR

OK OK, jeg ved godt, jeg snyder lidt her, for Ringenes Herre er en trilogi. Men Tolkien selv betragtede serien som et enkelt værk, så jeg vil gerne ære hans beslutning. Historien er klassisk fantasy. Hobbitten Frodo Sækker arver en magisk ring af sin onkel, han finder ud af, at Ringen indeholder den onder gud Saurons kræfter og sammen med sine tre bedste venner, en elverprins, en dværg, en troldmand, en fyrste og en konge i eksil, tager han ud på en farefuld færd for at ødelægge ringen. Undervejs får vi en historie fuld af action, fantastiske landskabsbeskrivelser og ægte venskab. Hvis du ikke har begivet dig ind i Tolkiens fantastiske verden, så skal du starte NU! Du kan eventuelt begynde med den kortere og mere børnevenlige Hobbitten, hvis du har brug for en appetitvækker.

6) En Storm Af Sværd af George RR Martin (2000)

En Storm Af Sværd

Med lanceringen af HBOs populære TV-serie, Game of Thrones, er der opstået stor interesse for George RR Martins fantasyserie En Sang Om Is Og Ild. Det er en fantastisk verden fyldt med drager, zombier og en kæmpestor mur, der beskytter riget fra vildlinge, men vigtigere end al magien er de menneskelige figurer, der altid har et motiv for deres handlinger, og som vi følger intenst gennem op- og nedture. Alle bøgerne er fantastiske, men serien tager virkelig først fat i denne tredje bog. De Syv Kongeriger i Westeros er kastet ud i krig, og fire konger kæmper om Jerntronen. Samtidig følger vi Daenerys Targaeryen, der er den retmæssige arving til Jerntronen, mens hun fra den anden side af kloden prøver at finde hjem, så hun med sin hær og sine drager kan tage sin retmæssige plads. En Storm Af Sværd er en fantastisk bog, også hvis du ikke rigtig er til fantasy. Der skal dog bare siges, at a) den er meget lang, b) hvis du er sexforskrækket, så er denne bog måske ikke din kop te, og c) mindst 13 vigtige figurer dør.

7) iBoy af Kevin Brooks (2010)

iBoy

Toms liv ændrer sig for evigt, da han på vej til at besøge sin veninde Lucy får kastet en iPhone i hovedet. Ved uransagelige veje smelter iPhonen sammen med Toms hjerne, og han får evnerne til at koble sig selv på mobil- og internettet og til at sende strøm gennem kroppen, hvis altså han har mobilsignal. Da han finder ud af, at Lucy på det groveste er blevet voldtaget, tager han på et korstog gennem Londons forstæder for at rense ud i den kriminelle verden. Han kommer hurtigt i karambolage med gangsterbossen Hellman, der har en større forbindelse til Tom, end man skulle tro. iBoy er en atypisk superheltehistorie, og ser man bort fra, at Toms superkræfter overhovedet ikke giver mening, så har man en spændende, filosofisk og tankevækkende historie om, hvad der sker, når menneske og maskine kobles sammen.

8) Banko For Døden/Casino Royale af Ian Fleming (1953)  

Banko for døden

De fleste af jer har set James Bond-filmene, men få af jer har nok læst Ian Flemings bøger, der startede det hele. I Banko For Døden møder vi for første gang den britiske superagent. Han bliver bedt af MI6 om at spille baccarat mod forbryderen og spionen Le Chiffre i håb om at få ham til at gå bankerot. James Bond hjælpes af den smukke kvindelige makker Vesper Lynd, men Bond er overhovedet ikke ok med at arbejde med kvinder. Som historien tager sin gang, kommer der amoriner i luften mellem de to, men det er farligt at elske en spion. Mange farer venter James, for både Le Chiffres mænd og det russiske antispionkorps SMERSH er ude efter ham. Der er en del mindre action end i filmen, men Banko For Døden er en suspensefyldt spionthriller af den bedste slags, og den tager dig tilbage til en tid, hvor den kolde krig hærgede, og hvor både mænd og kvinder havde sygt meget class.

9) Jurassic Park af Michael Crichton (1990)

JP

Nu vi er ved bøger, der danner grundlag for populære film, så kan man ikke komme uden om Jurassic Park. Jer, der har set filmen, kender allerede præmisset. En række videnskabsmænd kloner dinosaurer ved hjælp af blod opsamlet fra en millioner år gammel myg i harpiks, og en gammel rigmand åbner en forlystelsespark med dinosaurerne. Men de højteknologiske sikkerhedsanstalter bryder sammen i en storm, og kaos hersker, da dinosaurerne slipper løs. Bogen er på mange måder forskellig fra filmen. Den er en del dybere, historien er mere kompliceret og forfatterens budskab om, at det er farligt at lege Gud, får lov til at blomstre. Historien er også meget mindre Hollywood-agtig. Figurerne har ikke altid de bedste motiver, og jeg kan heller ikke garantere for, at alt ender 100 % lykkeligt, men bogen er en moderne fabel, som jeg synes man burde tage og læse.

10) Harry Potter og De Vises Sten af JK Rowling (1997)

HP

Det kommer nok ikke bag på mange, at Harry Potter er gået hen og blevet en moderne klassikker. Historien om et univers befolket af troldmænd og magiske væsner, der lever parallelt med vores eget, er blevet brugt mange gange siden, men Harry Potter var et af de første, og klart det bedste, bud på, hvilke muligheder, der ligger gemt i sådan et univers. Historien følger den forældreløse Harry, der bor under trappen hos sin rædsomme onkel og tante og sin forkælede fætter. Skæbnen vil dog, at Harry på sin 11-års fødselsdag bliver opsøgt af halvkæmpen Hagrid, der fortæller Harry, at han har arvet sine forældres magiske kræfter. Harry bliver sat på Hogwarts Skole For Heksekunstner og Trolddomsskab, og her finder han hurtigt venner i den kloge Hermione og den godhjertede Ron, og forstanderen Dumbledore bliver en mentor for den unge troldmand. Men der er problemer på optræk, for De Vises Sten, der giver evigt liv, er blevet stjålet, og Harry er sikker på, at eliksirprofessoren Snape er efter ham. Og så går der rygter om, at den onde Lord Voldemort vil vende tilbage for at gøre det, han ikke magtede tidligere. At slå Harry ihjel! Kulørte figurer og en god portion britisk humor gør denne fantasybog til noget helt unikt.

Det var så mine bud på, hvad I kunne finde på at læse, hvad enten I havde lyst eller var tvunget til det. Jeg håber, at I fandt min liste spændende, og at den må inspirere jer til mange gode oplevelser. God fornøjelse- og god læselyst.