12 legendariske episoder af How I Met Your Mother

I denne uge fik undertegnede endelig set den niende og sidste sæson af sitcomen How I Met Your Mother. Det har været en fantastisk rejse, og i stedet for at fortælle min mening om slutningen, som har delt vandene på den mest brutale vis, vil jeg i stedet se tilbage på de 12 episoder, der virkelig har brændt sig fast!

ADVARSEL: Milde spoilers for hele serien!

Skulle I aldrig nogensinde have hørt om serien, handler den om den nørdede og godtroende arkitekt Ted Mosby (Josh Radnor), der i 2030 fortæller sine børn historien om, hvordan han mødte deres mor. Historien hopper derefter tilbage til 2005, hvor vi derefter hører om hans liv i New York sammen med scorekarlen Barney Stinson (Neil Patrick Harris), det perfekte par Marshall (Jason Segel) og Lily (Alyson Hannigan) og hans livs store kærlighed, Robin (Cobie Smulders). Det fører til en historie, som strækker sig over otte år og endda længere ud i fremtiden, hvor Ted leder efter “den eneste ene”, men alligevel ikke helt kan slippe Robin af tankerne. Situationen går endda hen og bliver mere kompliceret, da Barney også falder for Teds udkårne.

Nu hvor det er bragt af banen, kan vi gå i gang med nedtællingen, men først en lille honorable mention:

Honorable mention: Last Forever: Part 1 & 2 (Sæson 9, episode 23+24):

Barneys lykkelige slutning trækker op. Copyright: CBS

“You are the love of my life…” Copyright: CBS

Ja, jeg kunne alligevel ikke dy mig for at tale lidt om slutningen. Den er ikke helt perfekt, specielt fordi den går imod hele showets præmis – nemlig at Moren er Teds eneste ene. Alligevel er der så mange smukke og eftertænksomme øjeblikke, der trækker de to sidste episoder op (specielt afrundringen af Barneys historie), og den efterlader en med en meget væsentlig morale. Det kan godt være, at du har sagt farvel til noget, du holder af, men det betyder ikke, at livet er slut – lidt ligesom, når man bliver færdig med en god tv-serie.

12: The Wedding Bride (Sæson 5, episode 23):

Kommer til en biograf nær jer!

Kommer til en biograf nær jer!

Ted er begyndt at gå ud med en pige, men er ikke meget for at fortælle hende om sin fortid. Værre bliver det, da filmen The Wedding Bride kommer i biografen. Den er nemlig baseret på dengang, Ted blev efterladt ved alteret på sin bryllupsdag, og han bliver portrætteret på en langt fra flatterende måde som den usympatiske Jed Mosly. Filmen bliver voldsomt populær til Teds store irritation, og han bliver nødt til at fortælle sin date sandheden.

En fed ting ved afsnittet er selvfølgelig de klip fra The Wedding Bride, vi får at se, og hvor voldsomt karikeret Ted er blevet. Men det er også en fin historie om at blive nødt til at tale om sin fortid. Når Teds bagage bliver vist over hele byen på den mest uflatterende måde, er det op til ham at rode bod på det ved at acceptere det, der er sket, og fortælle det til en anden.

Vidste du dette?: I kan se den fiktive trailer til The Wedding Bride på weddingbridemovie.com.

11: Girls Versus Suits (Sæson 5, episode 12):

"Nothing suits me like a suit!" Copyright: CBS

“Nothing suits me like a suit!” Copyright: CBS

Barney prøver på at score en pige, men finder ud af, at hun hader fyre i jakkesæt og hele den livsstil, de symboliserer. Som altid tager den inkarnerede playboy udfordringen op, men det er ikke lige let. Imens møder Ted Ph.D.-studinen Cindy, som han til at starte med kan relatere sig godt til. Det viser sig, at han bedre kan lide hendes værelseskammerats interesser – den kvinde, som senere kommer til at blive mor til hans børn.

Dette er nok det tætteste, Ted kommer på at møde Moren før sidste afsnit, og det giver en masse information om, hvem hun er, og hvad hun laver. Men det bedste ved afsnittet er nok musicalnummeret henimod slutningen, hvor Barney synger om sin kærlighed til jakkesæt. Det hele er muntert og storslået i bedste Broadway-stil, og Neil Patrick Harris er virkelig i sit es. Se selv herunder:

10: Slap Bet (Sæson 2, episode 9):

"Everybody come and play!..." Copyright: CBS

“Everybody come and play!…” Copyright: CBS

Da Robin udviser stort frygt for storcentre, begynder vennerne at spekulere over, hvad det kunne skyldes. Marshall og Barney indgår et Slap Bet, hvor vinderen har ret til at give taberen et bestemt antal lussinger, med Lily som overdommer. Det egentlige svar på Robins fobi kommer dog uventet for alle.

Denne episode introducerer os til to ting. Den første er Robins fortid som popstjernen Robin Sparkles og hendes sang “Let’s Go To The Mall”, der lagde hendes hjemland Canada ned. Den anden ting er Marshalls sejr over Barney, der gav ham ret til at give ham fem lussinger hvor og når som helst, han havde lyst til det.

Vidste du dette?: Hør Let’s Go To The Mall her:

9: Robin 101 (Sæson 5, episode 3):

Ted i sit es. Copyright: CBS

Ted i sit es. Copyright: CBS

Barney og Robin er officielt blevet kærester, og Barney opsøger derfor Ted for at få nogle god råd. Ted beslutter sig derfor at starte kurset Robin 101, hvor han giver Barney alt den nyttige information, han har indsamlet, mens han og Robin kom sammen. Det ser ud til at gå fint, men så opdager Robin det hemmelige kursus…

Episoden giver os et indblik i vores allesammens yndlings canadiske nyhedsoplæser/tidligere popstjerne, f.eks. at hun altid kan tales ud af et skænderi, hvis man nævner hockey, pistoler eller kejserpingviner. Vigtigst af alt er det råd, at man må investere tid i og kæmpe for at forstå sin partner, hvis man vil have det til at lykkes. Og selvom Barney gør det på en lidt utraditionel måde, er det alligevel overraskende at se, hvor meget han ender med at lægge i det.

8: Game Night (Sæson 1, episode 15):

Ja, det er faktisk Barney! Copyright: CBS

Ja, det er faktisk Barney! Copyright: CBS

Til en spilaften dukker der pludselig et mystisk videobånd op, hvor en hippieagtig Barney grædende spiller en kærlighedssang til sin eks-kæreste. Dette får Barney til at storme ud af døren i vrede. De mødes på baren senere, hvor Barney kun går med til at fortælle historien bag båndet, hvis de andre kommer med en pinlig historie om dem selv. Og således afsløres, hvordan Barney blev den playboy i jakkesæt, som vi alle kender og elsker…

Barneys baggrundshistorie er naturligvis det fedeste ved dette afsnit, og det er sjovt at se, hvordan Barney engang var præcis det modsatte af sig selv, men at han blev nødt til at forvandle sig til den person, som stjal hans kæreste. Det kan godt være, at Barney er sjov at følge, men han er til dels også en sørgelig skæbne, hvilket dette afsnit fint er med til at vise.

7: The Limo (Sæson 1, episode 11):

Luk aldrig en popstjerne ind i din limousine! Copyright: CBS

Luk aldrig en popstjerne ind i din limousine! Copyright: CBS

På nytårsaften har vennerne lejet en limousine, og deres mål er at komme rundt til en række forskellige fester byen rundt for til sidst at ende på Times Square. Men det er ikke lige let, for det bliver en lang nat med adskillelse, trafikprop og en lettere utilregnelig mand, som de tror er DJ’en Moby. Imens kæmper Ted med jalousien, da Robin har fået en ny kæreste.

En klassiker fyldt med det, som gør serien sjov – kemien mellem vennerne, Barneys skøre idéer, vanvittige forviklinger og lidt kærlighedsdrama. Og så introducerede afsnittet os også til Barneys “Get Psyched”-mix og forkærlighed for Bon Jovi-musik.

Vidste du dette?: Barneys “Get Psyched”-liste er forskellig, alt efter om du vælger den fra serien, hans blog eller The Bro Code. Der er dog nogle gengangere på alle varianterne.

6: The Pineapple Incident (Sæson 1, episode 10):

Mysteriet over alle mysterier - måske på nær Morens identitet. Copyright: CBS

Mysteriet over alle mysterier – måske på nær Morens identitet. Copyright: CBS

Ted prøver at modbevise sine venners påstand om, at han tænker for meget over tingene, ved at drikke fem stærke shots. Dagen efter vågner han op i sin seng med en fremmed pige, en forstuvet ankel og en ananas på natbordet. Sammen med vennerne begynder han at stykke aftenen sammen.

Lyder præmisset bekendt? Så tænker du nok på Hangover-trilogien, hvor tre venner slår sig løs på en polterabend og vågner op efter vild fest. Den første Hangover-film er fra 2009, mens dette afsnit er fire år yngre. Det er derfor sjovt at kunne genkende præmisset, selvom selve episoden er ældre end den film, man kender det fra. Gennem de forskellige venners beretninger flettes Teds vilde aften sammen til en enhed – en fortælleform, som blev brugt mange gange i serien fremover.

Vidste du dette?: I sæson 9, afsnit 21, Daisy, var det faktisk planen at afsløre, hvor ananassen kom fra – nemlig at Ted havde stjålet den fra en anden tilbagevende figur i serien, nemlig Kaptajnen. Scenen endte dog med at blive klippet ud, fordi de i slutningen af The Pineapple Incident sagde, at de aldrig fandt ud af, hvor frugten kom fra.

5: The Playbook (Sæson 5, episode 8):

Bogen, der knuste 250 pigehjerter... Copyright: CBS

Bogen, der knuste 250 pigehjerter… Copyright: CBS

Barney og Robin prøver at komme sig over at have slået op med hinanden. For Barneys vedkommende vender han tilbage til sin gamle livsstil og tager sin “scorebog” i brug. I den står en masse geniale og skøre tricks til at samle piger op. Da Barney scorer en pige, som Lily havde tænkt sig at præsentere Ted for, tager hun affære og prøver på at sabotere Barneys scoretogt.

Valget faldt åbenlyst på, at denne episode perfekt introducerede Barneys mange scoretricks, fra det mest absurde til helt geniale – f.eks. at bilde en bimbo ind, at man arbejder for “Secret NASA”, eller at fortælle tilfældige piger på Empire State Building, at deres udkårne ikke kommer for at møde dem. Til sidst er der selvfølgelig “The Scuba Diver”, som ikke skal afsløres her, men tydeligt viser Barneys flair for at manipulere med andre mennesker.

Tip: Både The Playbook og The Bro Code er udgivet som bøger i den virkelige verden! Du kan helt sikkert finde dem i dn nærmeste boghandel, hvis du vil have et større indblik i playboyens stilfulde univers.

4: Pilot (Sæson 1, episode 1):

Alt skal jo starte et sted. Copyright: CBS

Alt skal jo starte et sted. Copyright: CBS

Vi skruer tiden helt tilbage til 2005. Arkitekten Ted Mosby leder efter sin eneste ene i New York. Scorekarlen Barney agerer wingman og leger en lille leg, der hedder “Haaaaaaar du mødt Ted?” På den måde bliver Ted introduceret til reporteren Robin, og det bliver startskuddet til otte års drama mellem de to.

Pilotepisoden skulle på listen, da den perfekt introducerer os til hele serien og dens persongalleri. Ted er den håbløse romantiker, Barney den både stilfulde og ynkelige trussetyv og Marshall og Lily det fjogede og elskelige par. Og så går det naturligvis også op for Teds børn i 2030, at det ikke er en historie, der er ovre lige med det samme.

3: End of the Aisle (Sæson 9, episode 22):

I sandhed et legendarisk bryllup! Copyright: CBS

I sandhed et legendarisk bryllup! Copyright: CBS

En halv time før brylluppet er der stadig panik. Barney har problemer med bryllupsløfterne, hvilket får Marshall og Lily til at indse, at de ikke helt har holdt deres egne. Samtidig er Robin ved at få kolde fødder, da det endelig går op for hende, hvor meget Ted egentlig holder af hende. Det er derfor 11. time for både Barney, Robin og Ted, og mødet med Moren nærmer sig drastisk.

Denne episode er på, fordi den egentlig virker mere som en god finale end det efterfølgende dobbeltafsnit. Hele sæson 9 handlede om Barney og Robins bryllup, og dette afsnit afslutter den del af historien fantastisk for alle medlemmer af vennegruppen. Det er ligefør, at det kunne have været den perfekte måde at slutte serien af på – med den drastiske undtagelse, at Ted endnu ikke har mødt Moren.

Vidste du dette?: Sangen, der bliver spillet, når Robin går op af kirkegulvet, er en klaverinstrumental af Robin Sparkles-sangen Sandcastles in the Sand.

2: How Your Mother Met Me (Sæson 9, episode 16):

Så tæt på, Ted! Så tæt på... Copyright: CBS

Så tæt på, Ted! Så tæt på… Copyright: CBS

I sæson 9 begyndte vi for alvor at se noget til Moren, og vi lærer, hvordan hun mødte alle hovedpersonerne og ikke mindst Ted. Men hvad lavede hun egentlig i de otte år, som de forrige sæsoner beskrev? Svaret får vi i dette afsnit!

Det mest imponerende ved dette afsnit er, at skaberne af showet på én episode får beskrevet Morens fortid, uden at den virker forhastet overhovedet. Man føler virkelig, at man altid har kendt hende, og at hun har været med siden showets start. Desuden er dette også et af de smukkeste afsnit i serien, specielt pga. Morens skønne version af La Vie en Rose.

Vidste du dette?: Skaberne af showet, Carter Bays og Craig Thomas, insisterede på, at Moren ikke skulle spilles af en i forvejen kendt person, så hun virkede ny og fremmed for både Ted og publikum. 

1: The Time Travelers (Sæson 8, episode 20):

"If you say goodbye to me to night..." Copyright: CBS

“If you say goodbye to me tonight…” Copyright: CBS

Marshall bliver sur, da han finder ud af, at stambaren har opkaldt en cocktail, som han har opfundet, efter Robin. Imens prøver Barney at overtale Ted til at tage med til gruppens yndlingsaktivitet, Robots vs. Wrestlers, men Ted har for travlt. Fremtidsversioner af Barney og Ted dukker op og prøver at overtale eller tale dem fra at tage af sted. Afsnittet tager dog en trist drejning, da det viser sig, at episoden med Marshall og Robin skete fem år tidligere, og at Ted er på vej til showet alene.

Til at starte med virker denne episode ikke særlig nævneværdig. Men da det går op for en, hvad det egentlig handler om, står hele afsnittet i et andet lys. Det handler om at træffe de rigtige valg i tide og leve i nuet med dem, man holder af, så man ikke sidder tilbage og fortryder sine handlinger mange år senere. Episoden Vesuvius i sæson 9 er også inde på nogle af samme ting, men dette afsnit tackler det på en langt mere kreativ og poetisk måde. Højdepunktet er, når Ted ønsketænker, at han havde løbet til Morens lejlighed i New York og fortalt hende, at de ville mødes om 45 dage, og at han ville have givet alt for at have brugt de ekstra dage med hende. Har man set serien til ende, ved man, hvor smukt dette virkelig er, og dette øjeblik står som et af – hvis ikke det mest – rørende øjeblik i hele serien, hvilket giver The Time Travelers førstepladsen på denne liste.

Er I enige med mine valg? Eller synes I, at jeg har gjort et møgjob, og at en helt anden episode burde have været på førstepladsen? Lad os endelig høre! I hvert fald kan I enten se eller gense denne fantastiske serie, der byder på rigeligt med ting at grine og græde af.