1864 fortjener ikke så meget Malle-brok

Serie: 1864

Genre: Drama

Medvirkende: Jens Sætter-Lassen, Jakob Oftebro, Marie Tourell Sødeberg, Pilou Asbæk, Søren Malling, Nicolas Bro m.fl.

Skabere: Ole Bornedal

ADVARSEL: Indeholder meget milde spoilers for hele serien!!!

D. 30. november 2014 rullede sidste afsnit af 1864 ind over de danske tv-skærme. For otte søndage siden anmeldte Ytringg første afsnit af serien. Konklusionen var, at serien ikke var helt perfekt, men at man først efter at have set flere afsnit kunne danne sig et bedre billede. Og hvilke syv efterfølgende uger det har været. Serien udviklede sig nemlig for hver søndag der gik. Men for hver søndag var der nye kritikpunkter, og flere og flere seere slukkede for deres tv-skærme. Det officielle hashtag, #1864dr, blev udskiftet med det uofficielle #mallebrok, hvor folk diskuterede, hvad de syntes var langt ude ved serien. Noget af det er ganske vidst underholdende læsning, men det ændrer ikke på, at 1864 langt fra fortjener ALT det hate, den får. Derfor har Ytringg valgt at følge op på hele tv-serien og præsentere en mere nuanceret anmeldelse.

Næh, hov! Den slags tøj havde man da ikke på i 1864! Anakronisme! Copyright: DR/Miso Film

Næh, hov! Den slags tøj havde man da ikke på i 1864! Anakronisme! Copyright: DR/Miso Film

Historien beskrev vi sidste gang, men her får I den en gang til for prins Knud: I 2014 bliver den socialt udsatte punkertøs Claudia (Sarah Sofie-Boussnina) sat til at passe den gamle, blinde greve Severin (Bent Mejding), som bor alene på sit gods. Da hun finder en gammel dagbog skrevet af Severins bedstemor Inge (Marie Tourell Sødeberg), bliver hun hvirvlet ind i historien om de to unge brødre Peter (Jens Sætter-Lassen) og Laust (Jakob Oftebo). Som børn mødte de begge to Inge, og de blev begge to forelskede i hende og delte hendes kærlighed ligeligt imellem dem. Den danske ånd er sprællevende efter danskernes sejr i den første slesvigske krig. Nationalliberalisterne har fået demokrati til Danmark, og de mangler kun at forene Sydslesvig med “resten af Danmark”. Derfor kaster politikerne med konseilpræsident Monrad (Nicolas Bro) i spidsen Danmark ud i en krig mod Preussen, ledet til dels af en ung Otto von Bismarck (Rainer Bock). Det bliver et helvede for Peter og Laust, som udover de tyske geværkugler også må slås med jalousi. Da Peter finder ud af, at Inge er gravid med Lausts barn, skaber det nemlig en kløft imellem de to brødre. Samtidig bliver det problematisk, da tysken vinder mere og mere ind, og danskerne bliver tvunget tilbage til Dybbøl – til stor overraskelse for Monrad og det bedre borgerskab. Danmark har jo Gud på deres side, og de kan jo ikke tabe – vel?

Nicolas Bro kører derudaf som D.G. Monrad. Copyright: DR/Miso Film

Nicolas Bro kører derudaf som D.G. Monrad. Copyright: DR/Miso Film

En af de ting, som 1864 har fået stor kritik for, er dens karikerede figurer. Det bedste eksempel er nok Monrad, som er fremstillet som noget nær sindssyg. De tyske officerer kan også en gang imellem gå hen og virke lidt komiske, som om de bare var tegneserieskurke. Det giver selvfølgelig nogle problemer en gang imellem, da det ikke giver et særligt nuanceret billede. Men måske er det heller ikke meningen, at de skal give det. Monrad og hans kolleger i København har ingen idé om, hvad soldaterne gennemgår. De tror så meget på sig selv og fædrelandet, at de ikke kan forholde sig til soldaternes helvede i skanserne. En scene, der virkelig beskriver dette, er når Monrads søn tydeligt mærket af sine oplevelser fortæller om slaget ved Dannevirke, og Monrad bare klapper euforisk, når sønnen er færdig med historien. Betyder det, at de opfører sig som nogle fjolser? Ja, i den grad! Men er de onde? Nej. Når alt kommer til alt, gør de jo egentlig bare det, de tror er bedst for Danmark. Problemet er bare, at de tror så meget på hæren, at de glemmer at lytte til fornuft.

Tyskere tager Formal Friday meget seriøst. Copyright: DR/Miso Film

Tyskere tager Formal Friday meget seriøst. Copyright: DR/Miso Film

Nu hvor vi også er ved tyskerne, var det også en positiv overraskelse overhovedet at se begivenhederne fra deres side. Der var også skøre generaler og storhedsvanvid her. Bismarck skulle spille med musklerne, og Danmark var intet andet end en lille let modstander at øve sig på, inden kampen fortsatte mod større fjender. Vi følger bl.a. også to tyske soldater, hvor den ene først ikke ser danskerne som sin fjender, men som sine kammerater. De er nemlig også blevet tvunget i krig imod deres vilje, ligesom dem selv. Jo længere kampene fortsætter, krakelerer dette billede for ham, og selvom han virker til at ville hævne sig på danskerne, er dette nemmere sagt end gjort, når kuglerne flyver omkring en på slagmarken.

Denne soldat var en af seriens positive overraskelser. Copyright: DR/Miso Film

Denne soldat var en af seriens positive overraskelser. Copyright: DR/Miso Film

Andre figurer virker en smule urealistiske. Det gælder bl.a. soldaten Johan (Søren Malling) med overnaturlige kræfter som hypnose, healing og synskhed, og Karen Blixens far kaptajn Dinesen (Johannes Lassen), en benhård soldat, som sikkert ville kunne dræbe tyve tyskere med sin lillefinger. Det virker en kende ude i hampen, men det ændrer ikke på, at der har altid har fandtes mennesker, som kunne noget lidt udover det sædvanlige. Nu foregår serien blandt soldater, og der vil altid været rygtet om ham der krigshelten, der udførte et mirakel i kampens hede. Det kunne godt være, at Søren Mallings evner ikke rakte til at helbrede en mand for lungebetændelse ved at hive en isklump ud af hans bryst, men historien er gået hen og blevet en legende, og i den verden kan alting ske.

Dinesen burde omdøbes til Captain Awesome. Copyright: DR/Miso Film

Dinesen burde omdøbes til Captain Awesome. Copyright: DR/Miso Film

Det kan godt være, at 1864 handler om to soldater under den anden slesvigske krig. Kigger man på det udelukkende som en realistisk skildring af krigen, kan man godt forstå historikernes kritik, når serien har forholdt sig lige lovligt frit til ægte begivenheder. Men 1864 handler om så meget mere. Taglinen til serien er “Hjerter bløder i krig og kærlighed”. Og det er lige præcist dette, som serien handler om. Politisk ser vi kærligheden til fædrelandet, som ender med at bide det bedre borgerskab godt i halen. Centralt ser vi Peter og Laust, hvis jalousi driver dem fra hinanden, fordi de ikke kan dele Inges kærlighed ligeligt. På sidelinjen ser vi kaptajn Diedrich (Pilou Asbæk), som ganske vidst er et ledt svin over for alt og alle, men bare mangler kærlighed – både fra sin uforstående far og sin elskede Inge. Sidst, men ikke mindst, har vi kærligheden til livet. Flere tusinde unge mænd satte liv og lemmer på spil, og når alt kom til alt, var deres ofre komplet ligegyldige. Peter fortæller i sidste afsnit i en tale, hvordan alle mennesker er gode, men at det onde hurtigt kan komme frem. Derfor må vi hylde de ting, som holder det onde på afstand – nemlig kærlighed og det gode i livet. Det kan godt være, at der sker sørgelige ting i ens liv, men det må aldrig afholde en fra at leve videre.

Diedrich, det klassiske eksempel på et svin - men alligevel ender man med at holde af ham. Copyright: DR/Miso Film

Diedrich, det klassiske eksempel på et svin – men alligevel ender man med at holde af ham. Copyright: DR/Miso Film

Også nutidshistorien udvikler sig i en spændende retning. Hvor man i første afsnit tænkte, at den virkede interessant, men lidt irrelavant for resten af historien, endte den med at få rimelig stor betydning for seriens syn på krig og kærlighed. Det blev specielt spændende, da der viste sig at være større forbindelse mellem Claudia og Severin og Peter og Laust, end man egentlig gik og troede. Nutidsdelen slutter meget brat, men det tjener en større mening med hele serien. Hvad har vi egentlig lært af denne historie? Har det været en latterlig og karikeret tv-serie, som ikke fulgte historiebøgerne linje for linje? Eller har det være en smuk, rørende og til tiderne gruopvækkende oplevelse, der ikke bare handler om krig, men selve det at leve sit liv og ikke lade det gå til spilde?

1864 er meget mere, end hvad kritikerne gør den til, så var I en af de personer, som sprang fra efter de første par afsnit, er det stærkt anbefalelsesværdigt at give den en chance til. P.t. kan samtlige afsnit ses på dr.dk indtil d. 7. december. Kærlighed, krig, historie og Søren Malling med superkræfter – what’s not to love?

Jeg håber virkelig, at Søren Malling får sin egen spin-off-serie! Copyright: DR/Miso Film

Jeg håber virkelig, at Søren Malling får sin egen spin-off-serie! Copyright: DR/Miso Film

Seks ud af seks svanevinger

Trailer for hele serien: