2.g’ere klatrer sig vej igennem svensk granit

Adrenalinen pumper gennem en, og hænderne famler over den flotte granit, mens man prøver på at fremspring, som kan hjælpe en videre op. Heldigvis finder man et, og man skubber sig længere op imod toppen, mens man prøver at lede efter nye fremspring. Turen er hård, og balancen er enkelte gange ved at svigte en, men efter at have kæmpet sig igennem klipper og tæt bevoksning står man nu endelig på toppen og skuer over et mægtigt fyrtårn…

Nå ja, mægtigt og mægtigt... Foto: Jonas Carlsson

Nå ja, mægtigt og mægtigt… Foto: Jonas Carlsson

Dette er ikke en scene fra en film eller en reportage fra en bjergbestigning. Dette skete for 2.v og 2.y, da de mandag  d. 11/5 forlod Nordsjællands trygge rammer og bevægede sig imod de smukke og vilde landskab på Kullen i Sverige. Ekskursionen var en del af undervisningen i naturgeografi for at give en bedre forståelse for geologiens forunderlige verden. Da bjerge er svære at støde på i Danmark, gik turen forbi det tidligere danske Skåne og Kullens klippe i nærheden af den lille havneby Mölle. Resultatet blev en ganske vist udmattende, men ubeskriveligt smuk oplevelse.

Med en bus fra Hørsholm og en færge til Helsingborg oplevede eleverne Sveriges forskellige landskaber – fra Helsingborgs industri- og handelskvarterer til det svenske morænelandskab og den lille forstad Höganäs, der er kendt for sin keramik af høj kvalitet. Målet var Kullen,  der med sine 188 meters højeste punkt er en kolos af granit skabt af jordskælv helt tilbage til istiden. Her fik eleverne muligheden for at opleve det prægtige klippelandskab med sine bakker og dale…

Foto: Jonas Carlsson

Foto: Jonas Carlsson

…det rå stenlandskab ved Paradishamn…

Foto: Jonas Carlsson

Foto: Jonas Carlsson

…og den mystiske, men smukke Silvergrotta.

Foto: Jonas Carlsson

Foto: Jonas Carlsson

Men det var ikke bare en søndagstur for eleverne. På busturen blev der nemlig uddelt et ark med spørgsmål, som eleverne skulle udfylde. Der endte hurtigt med at blive skrevet begreber som granit, feltspat og hårst på papiret, mens der også blev fortalt et par anekdoter om stedet – bl.a. om dengang, hvor Oslobåden gik på grund på Paradishamn. Den største udfordring var nok terrænet, og det blev ikke nemmere, da eleverne måtte klatre for at komme fra Paradishamn til Silvergrottan og hele vejen op til fyrtårnet, der i øvrigt er verdens højeste beliggende af slagsen.

Mogens illustrerer, hvordan man med en geologkniv kan bedømme en stens hårhed.

Mogens illustrerer, hvordan man med en geologkniv kan bedømme en stens hårhed. Foto: Jonas Carlsson

Paradishamn. Foto: Jonas Carlsson

Paradishamn. Foto: Jonas Carlsson

Efter klatreturen gik turen tilbage til Mölle, hvor bussen ventede på at køre hjem til Danmark. Ben var ømme, og energien var opbrugt, men det havde været en fantastisk oplevelse i den smukke svenske natur.