2.v i New York – Spas og stof til eftertanke i The Big Apple

Skibet lægger til på Ellis Island, og 2.v stiger ud i den strålende sol og betragter de over 100 år gamle bygninger. Sammen med den nysgerrige mængde af turister bevæger de sig ind i den storslåede indgangshal, hvor Osama Atie i et podcast fortæller om stedets lange historie. I to kønsopdelte rækker, som det engang foregik, bliver de 17 klassekammerater ført op i den store hal. Dette var stedet, som mange fra hele verden havde rejst langvejs fra for at stå i. De var så tæt på det nye Kanaans land, hvor gaderne var brolagt med guld og flød med mælk og honning. Det var ikke let at komme videre, da de først skulle igennem afhøringer af strikse immigrationsbetjente samt undergå mentale og fysiske undersøgelser, der kunne være ufatteligt grænseoverskridende. Men slap de igennem, havde de fået en chance – chancen for at føre deres amerikanske drøm ud i livet.

Den storslåede hal på Ellis Island, hvor Klaus har sneget sig med nederst til venstre. Foto: Jonas Carlsson

Den storslåede hal på Ellis Island, hvor Klaus har sneget sig med nederst til venstre. Foto: Jonas Carlsson,2.v

Den amerikanske drøm og levestil er nemlig et af de begreber, som eleverne i 2.v skal arbejde med i deres SRO. Den samlede overskrift for emnet er “USA – rig nation, fattigt samfund”, og opgaverne har alle det tilfældes, at de behandler fattigdom og social ulighed i The Big Apple. NGG pakkede derfor kufferterne, hoppede på et fly og boede i storbyens jungle.

 

2.v i Central Park, lige foran alle figurene i Alice i Eventyrland. Foto: Kiki Rossing, 2.v

2.v i Central Park, lige foran alle figurene i Alice i Eventyrland. Foto: Kiki Rossing, 2.v

Formålet med turen var at indsamle empiri til den opgave, der ventede hjemme. Udover besøget på Ellis Island, som mange sammen med Frihedsgudinden ser som et symbol på den amerikanske drøm, var der andre spændende punkter på programmet. 2.v fik besøg af advokaten Jane Fisher-Byrialsen, som nogen af jer sikkert husker fra udsendelserne om Malthe Thomsen på DR1. Det førte til en interessant snak om retssystemet i New York og muligheden for et godt forsvar. Turen gik også forbi den travle dommervagt, hvor der på det travleste bliver ført 20 retssager i timen for at dømme, om der skal være mulighed for at betale kaution, eller om en dom bare kan afgøres med en hurtig bøde. Studieturen stod også i de hjemløses tegn. Klassen besøgte herberget BRC, der sidste år tog sig af 10000 hjemløse – nogle endda med psykisk sygdom eller fortid som misbrugere. Klassen blev vist rundt i de forskellige afdelinger, hvor afsnitslederne fortalte om de forskellige misbrugsbehandlingsprogrammer, og deres taktik i at få de hjemløse fra gaden ind på herberget. Lidt længere sydpå åbnede uddannelsescentret NEW også dørene for eleverne. Centret specialiserer sig i at uddanne kvinder i utraditionelle erhverv, for det meste håndværk. Kvinderne havde vidt forskellige motivationer for at uddanne sig, men uddannelserne gav dem nødvendige kompetencer til at klare sig i helt nye erhverv.

 

Kiki bliver udfordret til at løfte en 32 kg tung malerbøtte. Foto: Jonas Carlsson, 2.v

Kiki bliver udfordret til at løfte en 32 kg tung malerbøtte. Foto: Jonas Carlsson, 2.v

Turen tog en mere eksotisk drejning, da klassen ankom til Chinatown og Little Italy. Her besøgte 2.v MOCA, Museum of Chinese in America, hvor øjnene blev åbnet for en minoritets historie, man ikke særlig tit beskæftiger sig med. På mange måder mindede den måde, det kinesiske og asiatiske mindretal blev behandlet på, meget om de strikse love mod sorte. De elever, der havde valgt interessere sig for lige præcis denne gruppe i deres opgave, kunne altså med fordel spidse ører.

Et nysgerrigt egern i en park ved Flatiron-bygningen. Foto: Kiki Rossing, 2.v

Et nysgerrigt egern i en park ved Flatiron-bygningen. Foto: Kiki Rossing, 2.v

Når det faglige program var ovre, var der masser af tid til at undersøge byen på egen hånd. Drengene fandt hurtigt en base blandt butikkerne på Fifth Avenue, mens stormagasinet Macy’s også blev flittigt besøgt igennem hele ugen. Mange benyttede sig af lejligheden til en dukkert i poolen på vandrehjemmet eller en løbetur om morgenen i Central Park. Som kontrast til det storslåede Manhattan gik turen også fordi det mere mondæne Harlem, hvor klassen oplevede både en gospelgudstjeneste i Canaan Baptist Church og en vanvittig underholdende Amateur Night på det legendariske Apollo Theatre. Et helt andet kapitel i amerikansk  historie blev også rundet, da eleverne stod ved det smukke 9/11 Memorial i skyggen af det helt nye Freedom Tower.

Freedom Tower i alt sin pragt. Foto: Kiki Rossing, 2.v

Freedom Tower i alt sin pragt. Foto: Kiki Rossing, 2.v

Turen til New York var en fantastisk rejse, der bød på specielle oplevelser, man ellers ikke havde oplevet ved et normalt turistbesøg. Et indblik i de hjemløses liv, den kinesiske minoritet i byen og retssystemet har givet stof til eftertanke og et godt standpunkt til SRO’en, der blev afleveret i fredags.