22 år efter: Er Jurassic World lige så god som klassikeren?

Titel: Jurassic World

Genre: Science Fiction, Action, Thriller.

Medvirkende: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Irrfan Khan, Ty Simpkins, Nick Robinson, Omar Sy, Vincent d’Onofrio og BD Wong.

Instruktør: Colin Trevorrow

Så er parken åben efter 22 års ventetid, men føles ideen mindre fantastisk? Copyright: Universal Studios

Så er parken åben efter 22 års ventetid, men er ideen bag Jurassic Park stadig lige så fantastisk? Copyright: Universal Studios

Jurassic Park skubbede klart til grænserne for, hvad der var muligt at lave på film, da den udkom tilbage i 1993, for hvis man skulle løse opgaven om at bringe dinosaurerne til live på det store lærreder, måtte man bruge teknikker, ingen nogensinde havde drømt om før. Filmen endte da også med at blive rost til skyerne af både anmeldere og biografgængere, og den blev en af filmhistoriens mest indflydelsesrige værker- på både godt og ondt.

Jurassic Parks effektive brug af computereffekter var nemlig med til at bane vejen for en ny epoke i filmhistorien. Takket være teknologien blev det muligt for en helt ny generation af filmskabere at skabe alt, de kunne forestille sig, i deres film. Samtidig mener mange, at denne teknologiske landvinding har åbnet dørene til en af filmhistoriens værste tidsaldre, hvor alt kan fikses i postproduction og interessante figurer og god historie må vige for overdrevne effekter. Så derfor må man spørge sig selv: “Er Jurassic World en innovatør à la originalen eller en del af “den dovne alder”?”

JW3

“Clever girls”. Copyright: Universal Studios

I Jurassic World er der, som i virkelighedens univers, gået 22 siden man første gang forsøgte sig med en temapark fyldt med klonede dinosaurer på Isla Nublar. Det ser dog ud til, at man har lært af fortidens synder, for den 100% sikre og funktionelle dinosaurpark Jurassic World kan fejre sit 20 års jubilæum. Parken er fuld af gæster heriblandt de to brødre Zach (Nick Robinson) og Gray (Ty Simpkins), der er taget til øen for at besøge deres tante Claire (Bryce Dallas Howard), der er parkens manager. Claire har dog alt for travlt til at tage på sightseeing med sine nevøer, for hun har store planer i vente. Parkens ejer Masrani (Irrfan Khan) har nemlig givet tilladelse til at gensplejse en  dinosaurhybrid, der kan booste parkens stillestående popularitet. Da Claire tager raptortræneren Owen (Chris Pratt) ud for at inspicere den såkaldte I.Rex’s bur går tingene hurtigt galt, og monsteret slipper løs. Folkene i Jurassic World må handle hurtigt, før det er for sent for parken og dens 2o.ooo gæster.

"Ja gutter, I er fucked!" Copyright: Universal Studios

“Ja gutter, I er fucked!” Copyright: Universal Studios

En stor del af spændingen skabes i den grad gennem effekterne, for hvis man skal frygte for skuespillernes liv,  så skal dinosaurerne, der jager dem, føles så ægte som muligt. Computereffekterne i Jurassic World er da også meget flotte, især dinosaurernes bevægelser er mere dynamiske end nogensinde, men alligevel føles computereffekterne meget fjerne i forhold til skuespillerne, og vi står altså tilbage med dinosaurer, der føles mindre troværdige end dem, vi mødte tilbage i 1993.

En anderledes safari. Copyright: Universal Studios

En anderledes safari. Copyright: Universal Studios

Til gengæld er udvalget af dinosaurer imponerende. Filmens ubestridte skurk, den dødsensfarlige, genmodificerede I. Rex, er en værdig trussel. Med dens superintelligens er den i stand til at overraske både filmens figurer og biografgængerne, og man sidder konstant på kanten af sædet og venter med gru på dens næste træk. Filmen byder også på et varmt gensyn med raptorerne, og selvom det tilsyneladende ser ud til, at Owen og hans hold har et godt tag på dem, skal man alligevel holde tungen i munden med de snu jægere. Udover det er det en fornøjelse at se parken i fuld sving, og på rejsen gennem parken er der masser af overraskelser, som jeg ikke vil røbe her.

Rustnet til tænderne, men hvem jæger hvem? Copyright: Universal Studios

Rustnet til tænderne, men hvem jæger hvem? Copyright: Universal Studios

Dinosaurerne møder hinanden i mange intense og spektakulære actionscener, og jeg tvivler også stærkt på, at der kommer en film i år med et stærkere klimaks, men filmen kaster så meget i hovedet på dig, at det godt kan føles overvældende. Katastrofen kører selvfølgelig helt ud af kontrol, og der opstår hele tiden nye trusler mod gæster og personale i parken, men man føler desværre også, at der ikke altid bygges godt nok op til de nye dinosaurer, der introduceres. Var der brugt mere tid til at introducere mange af dinosaurerne, havde vi også set endnu mere af parken, hvilket langt fra ville være kedeligt.

"Hurtigt, alle sammen! Gem jer bag Chris Pratt!" Copyright: Universal Studios

“Hurtigt, alle sammen! Gem jer bag Chris Pratt!” Copyright: Universal Studios

Selvfølgelig skal de menneskelige hovedpersoner også nævnes, og selvom de ikke ligefrem er fuldt udviklede og tredimensionelle figurer, har de nu en vis charme. Chris Pratts Owen er en gammeldags machomand af Guds nåde, men han ejer også en hel del sund fornuft, og lidt ligesom Jeff Goldblums rolle i den originale film giver han også solid kritik til parkens drift og etik. Bryce Dallas Howard er også god i rollen som arbejdsnarkomanen Claire, der både kan sparke dinosaurrøv og løbe gennem junglen i høje hæle. Hun har en fin kemi med Owen, og selvom det meste af deres dialog består af kølig mundhuggen, mærker man alligevel et godt forhold blusse op mellem de to meget forskellige mennesker. Parkens ejer Masrani er i den grad en positiv overraskelse. Irrfan Khan leverer en solid præstation som en naiv visionær, der bliver konfronteret med konsekvenserne af sine beslutninger, og det er en god afveksling fra den typiske skurkerolle, som firmaledere oftest har i actionfilm. Nick Robinson og Ty Simpkins giver en fin præstation som de to brødre, og de har en pæn del rørende scener sammen. Til gengæld blegner den menneskelige skurk (Vincent d’Onofrio) og hans militærfolk i forhold til de langt mere interessante dinosaurer.

De menneskelige skurke minder desværre alt for meget om noget, vi har set før. Copyright: Universal Studios

De menneskelige skurke minder desværre alt for meget om noget, vi har set før. Copyright: Universal Studios

Et mindre kritikpunkt er også den store mængde product placement, man kan finde mange steder i filmen. For når filmen gør heftigt grin med private sponsorater er det så i orden selv at have så mange? Det skal dog siges, at filmens sociale kommentarer er ret effektive. Folk i parken bruger lige så stor tid på deres mobiler som på at kigge med dyrene, og selve ideen om at selv levende dinosaurer er blevet for kedelige til forbrugerne er, omend lidt urealistisk, tankevækkende.

Jurassic World er en god film. Actionen er hæsblæsende at se på, og den fortæller en ny og tankevækkende historie, der trækker på nostalgien uden at blive kvalt af den. Fablens morale er denne gang flyttet fra bioetikkens farer til konsumerismens faldgruber, selvom dette til tider kan føles dobbeltmoralsk. Til gengæld holdes filmen også tilbage af de mindre livagtige effekter, ikke helt udviklede figurer og manglende opbygning til dinosaurerne. Tilbage står vi med en fantastisk underholdende film, der er lysår bedre end den anden og tredje film i serien, men som ikke formår at leve op til originalens tårnhøje forventninger.

Chris Pratts raptorteam leverede solid underholdning. Copyright: Universal Studios

Chris Pratts raptorteam leverede solid underholdning. Copyright: Universal Studios

Fire ud af seks svanevinger.

Filmens hjemmeside (besøget værd): www.jurassicworld.com

Trailer: