7 gode film, du kan nyde i påsken

Påskeferien er en dejlig tid, hvor man kan være sammen med venner, arbejde på sin SRO, bo hele ugen på Kulturværftet eller flade ud på sofaen med en god film. Til jer, der bedst kan lide det sidste, bringer vi her syv gode valg, som din dvd’er, computer eller streamingtjeneste vil nyde at afspille for dig:

1: Django Unchained (2012):

Leo er så tæt på at kalde vores helt "n-ordet"... Copyright: Weinstein/Columbia

Leo er så tæt på at kalde vores helt “n-ordet”… Copyright: Weinstein Company/Columbia Pictures

Genre: Spaghettiwestern, actionkomedie

Medvirkende: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson og Kerry Washington

Instruktør: Quentin Tarantino

Til jer, som ikke kender Quentin Tarantinos skøre univers, er dette et godt sted at starte. I sin hyldest til spaghettiwesterngenren bliver slaven Django befriet af den tyske dusørjager King Schultz. Han tager slaven under sine vinger, og sammen hæver de dusøren på en gruppe efterlyste banditter. Derefter bevæger de sig mod plantagen Candyland, hvor Djangos kone er slave for den skruppelløse rigmand Calvin Candie.

Den klassiske historie om cowboydere og hævn er krydret med Tarantinos specielle stil, som byder på ekstravagante voldsorgier, en god dosis nostalgi og vanvittigt morsomme replikker, der kan citeres til dommedag. Den tager en helt anden vinkel på slaveri end sidste års Oscarvinder 12 Years A Slave, men er på ingen måder disrespektfuld over for emnet. Naturligvis må man ikke glemme fantastiske præstationer fra Leos ondskabsfulde plantageejer til Samuel Jackson som hans sorte butler og den nye Blofeld, Christoph Waltz, i rollen som Schultz – en rolle, han i øvrigt vandt en Oscar for.

2: Kvinder der forsvandt (2014):

Så uskyldig... eller? Copyright: 20th Century Fox

Så uskyldig… eller? Copyright: 20th Century Fox

Genre: Psykologisk thriller

Medvirkende: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Carrie Coon og Tyler Perry

Instruktør: David Fincher

David Fincher har givet os mange gode og uhyggelige film - Fight ClubSeven og den amerikanske Mænd der hader kvinder. Men denne er efter min mening hans mest creepy og tankevækkende til dato. Skolelærer Nick Dunne kommer hjem fra den bar, han ejer sammen med sin søster. Huset er delvist raseret, og hans kone Amy er væk. Hun var berømt for at være basis for en populær stribe børnebøger, og interessen for at finde hende og få hende hjem er stor. Men da beviserne hober sig op mod Nick, som uomtvisteligt er uskyldig, begynder sandheden at dukke op bag Amys forsvinden…

Det, som gør filmen god, er den måde, hvorpå den leger med ens forventninger. Jeg vil derfor ikke forklare resten af plottet, men siger kun, at når sandheden toner frem, får filmen en uhyggelig drejning. Det er en intens analyse af, hvordan en af parterne i et forhold kan have en skyggeside, og man tager sig selv i at være lidt mere på vagt efter at have set denne film. En stor ære skyldes naturligvis Rosamund Pike (Die Another Day) som Amy Dunne.

3: The Imitation Game (2014):

"Kom nu, virk, for pokker!" Copyright: Weinstein

“Kom nu, virk, for pokker!” Copyright: Weinstein Company

Genre: Historisk drama

Medvirkende: Benedict Cumberbatch, Keira Knightly, Matthew Goode, Allen Leech, Rory Kinnear og Charles Dance

Instruktør: Morten Tyldum

Har I hørt om Alan Turing? Hvis ikke, er denne film et must-see. Under Anden Verdenskrig arbejde han for MI-6. Hans opgave var sammen med en gruppe kodebrydere og kryds-og-tværs-entusiaster at bryde tyskernes hemmelige Enigma-kode, som de brugte til at kryptere alle deres beskeder. Til det opfandt Turing en maskine, som mange ser som den allerførste computer. Hans arbejde forkortede krigen med en del år, men blev i stedet straffet, da han i 1951 blev anklaget for homoseksualitet, hvilket var ulovligt i England.

Selve historien om Turing og hans tid under krigen er i sig selv spændende, og den rejser en del dilemmaer. Hvad gør man f.eks., når man har brudt tyskernes kode? Skal man redde liv eller lade være med at gøre noget for at undgå at alarmere fjenden? Den sidste del af historien, hvor Turing anklages af politiet, tager dog en endnu mere interessant drejning. Man kunne sagtens have fokuseret mere på Turings homoseksualitet, men i stedet valgte man at fokusere på, hvordan vi behandler andre, der er anderledes end os. Hjerner tænker anderledes, ligesom computere arbejder anderledes end os. Er Turing et menneske eller en maskine? Er han en krigshelt eller kriminel? Det er op til briterne og publikum at bestemme. Benedict Cumberbatch spiller en socialt akavet hovedperson, der minder lidt om hans version af Sherlock Holmes, men en del mere sympatisk.

4: Birdman (2014):

Michael Keaton burde holde sig fra stofferne. Copyright: Fox Searchlight Pictures

Michael Keaton burde holde sig fra stofferne. Copyright: Fox Searchlight Pictures

Genre: Drama

Medvirkende: Michael Keaton, Emma Stone, Edward Norton, Zach Galifinakas og Naomi Watts

Instruktør: Alejandro González Iñárritu

Ja, vi runder også lige årets Oscarvinder. Michael Keaton, der engang spillede Batman, spiller skuespilleren Riggan Thompson, der engang var kendt for at spille Birdman. 20 år efter sin sidste tur i fugledragten prøver han at genoplive sin karriere ved at instruere, skrive og spille med i et Broadwaystykke. Ikke alene må han tage sig af divaer, anmeldere og produktionsproblemer, men han må også kæmpe mod sin indre Birdman, der hjertens gerne vil have et comeback i superheltefilmenes tidsalder.

Birdman er en kunstfilm, men den gode af slagsen. Der er kun 17 synlige klipninger i hele filmen, hvilket får det til at ligne, at du går lige bagved figurerne og følger dem til hver en tid. Filmen er et realistisk drama med et surrealistisk twist, da Riggan hører Birdmans stemme og tror, at han har overnaturlige kræfter som telekinese og evnen til at flyve. Den sorte og satiriske humor er fantastisk, og filmen kan også ses som en kritik af Hollywood og de talrige superheltefilm, der bliver spyttet ud om året. Rund det af med fantastiske præstationer fra specielt Keaton, Norton og Stone, og hvad er der så ikke at holde af?

5: The Departed (2006):

Leo DiCaprio og Matt Damon på deres sidste druktur. Copyright: Warner Bros.

Leo DiCaprio og Matt Damon på deres sidste druktur. Copyright: Warner Bros.

Genre: Drama, actionthriller

Medvirkende: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Alec Baldwin, Martin Sheen og Mark Wahlberg

Instruktør: Martin Scorsese

Hvordan går det, når direktør Martin Scorcese beslutter sig for at lave sin egen version af Hong Kong-filmen Infernal Affairs? Rimelig godt. Handlingen er flyttet til Boston, hvor to unge mænd arbejder for politiet. Matt Damon spiller en lovende ung betjent, der ender hos statspolitiet. I virkeligheden arbejder han dog for byens irske gangsterboss, Frank Castello. Imens prøver Leonardo DiCaprio at komme ind i politiet, men det er svært, da han selv har gangsterblod i årene. Han har derfor kun ét valg – at gå undercover hos de irske gangstere og komme tæt på Castello.

Var du vild med Wolf of Wall Street, men ønskede, at der var mere hardcore kriminalitet og flere, der døde? Så er The Departed lige filmen for dig! Masser af vold og banderi, et fedt soundtrack, fantastisk skuespil og et fokus på identitet og dobbeltspil gør denne film til fed, men stadig meget intelligent underholdning.

6: Shutter Island (2010):

Leo klamrer sig til håbet om en Oscar. Copyright: Paramount

Leo klamrer sig til håbet om en Oscar. Copyright: Paramount

Genre: Psykologisk thriller

Medvirkende: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Michelle Williams, Ben Kingsley og Max von Sydow

Instruktør: Martin Scorsese

Dette bliver det sidste, vi ser til Leo på denne liste, æresord! I denne spiller han U.S. Marshall Ted Daniels, der sammen med sin partner skal finde en løssluppen indsat på sindssygehospitalet Ashecliffe på Shutter Island. Det er ikke helt let. Personalet og lægerne er langt fra samarbejdsvillige, og de indsatte advarer ham om at blive på stedet. Da en hemmelighed, der forbinder sig til Daniels’ fortid, dukker op, prøver han at komme til bunds i de mysterier, som Shutter Island gemmer.

Ligesom med Kvinden der forsvandt vil jeg heller ikke afsløre for meget, men Shutter Island er bestemt en fascinerende film. Den bringer ens indre paranoia frem og dykker ned i Daniels’ psyke gennem smukke og ærefrygtindgydende drømmesekvenser, som selv folkene på Hannibal ville blive misunderlige over. Slutningen giver et helt nyt perspektiv på hele filmen, og den sidste replik vil sikkert få dig til at tænke i et stykke tid.

7: The Last King of Scotland (2006):

Idi Amin, hans læge og hans kone. Copyright: Fox Searchlight Pictures

Idi Amin, hans læge og hans kone. Copyright: Fox Searchlight Pictures

Genre: Thriller, historisk fiktion

Medvirkende: James McAvoy, Forrest Whitaker, Kerry Washington og David Oyelowo

Instruktør: Kevin MacDonald

Vi startede med en film om sorte og slutter med en film om sorte. I 1970 tager den unge skotske læge Nicholas Garrigan ud for at se verden. Rejsen bringer ham til Uganda, hvor Idi Amin lige er kommet til magten. Generalen synes godt om Nicholas, som til gengæld bliver vundet over af lederens charme og karisma. Han tager imod tilbuddet om at blive Amins livlæge og tror naivt, at generalen er denne rette mand til at lede Uganda. Amins skyggeside viser sig dog hurtigt. Han er paranoid og klamrer sig til sin magt, og Nicholas må navigere sig rundt i diktaturets grusomheder og samtidig holde Amin i skak.

Denne film er ufattelig spændende, fordi den går så tæt på en diktator. Selvom vi i dag ved, at Idi Amin var en grusom leder, griber man sig selv i at grine af hans vitser og blive smittet af hans charme. Det viser, at selv om en diktator er grusom, må han alligevel have haft et appeal, der skaffede dem magten til at starte med. Selvom Nicholas er en fiktiv person, er han spændende at følge begivenhederne ud fra, og han lærer hurtigt, at han er kommet ud på et sted, hvor han ikke kan bunde. Forrest Whitakers version af Idi Amin er både sjov, charmerende og komplet utilregnelig, hvilket gør ham til en af de mest spændende skurke på det hvide lærred i lang tid.

8: Blod og Ære (2015):

Nåda, da blev I vist forvirrede...

Nåda, da blev I vist forvirrede…

Genre: Musical, historisk drama

Skrevet af: Thomas Høeg, Lasse Aagaard og Sune Svanekier

Sanginstruktør: Sarah Forchammer

Instruktion: Sune Svanekier og Lasse Aagaard

“Jamen, Jonas, det her er jo ikke en film!”, tænker I sikkert. Det har I ret i. Det er Espergærde Ungdomsskoles genopsætning af forestillingen Blod og Ære fra 2003, som i anledningen af 70-året for krigens afslutning har fået sig et kært makeover. Stykket handler om den side af efterkrigstiden, vi sjældent snakker om. Krigen lakker mod enden, og en masse tyske flygtninge bliver jaget på flugt af den russiske hær og ender hos os. Tyskerne giver kort efter op, men krigen er langt fra slut i Danmark. Man skal finde en syndebuk, og der var trods alt folk, der havde arbejdet sammen med den tyske værnemagt. Imens bliver de mange flygtninge behandlet på en måde, de færreste ville finde retfærdigt for mennesker, der lige er blevet drevet fra deres hjem.

Hvorfor skal I tage ind og se den? 1: Musikken er eminent med alt, der hører sig til – storslåede ensemblenumre, smukke solosange og også et par skøre sange imellem alt det alvorlige. 2: Ensemblet er fantastisk. Jeg har selv været med et par gange efterhånden, og det er nogle af rareste, dygtigste og mest talentfulde mennesker i hele landet. Det er bestemt ikke nemt at bruge hele påsken på Kulturværftet, så hvis de kan få lov til at spille for fuld sal samtlige aftener, ville det virkelig varme deres hjerter. 3: Billetterne forsvinder som dug fra solen. Ungdomsskolens musical er en lokal legende, så vil du have en billet, skal du slå til NU! Du kan købe billetterne her…:

http://kuto.dk/kalender/2015/april/blod-og-%C3%A6re-ungdomsskolens-musical

Og er du stadigvæk ikke overbevist, kan du her lytte til noget af musikken fra PR-koncerterne:

Giv et skulderklap og køb en billet!