Adrenalinfyldt sidste rejse til Midgård

Titel: Hobbitten- Femhæreslaget

Genre: Fantasy, action

Medvirkende: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Luke Evans, Lee Pace, Orlando Bloom, Evangeline Lily, Aidan Turner, Cate Blanchett, Hugo Weaving, Christopher Lee, Benedict Cumberbatch m.fl.

Instruktør: Peter Jackson

Vores hovedpersoner, Thorin Egeskjolds tapre rejseselskab, er klædt på til kamp. Copyright: New Line Cinema/Warner Bros.

Vores hovedpersoner, Thorin Egeskjolds tapre rejseselskab, er klædt på til kamp. Copyright: New Line Cinema/Warner Bros.

Det har aldrig været en nem opgave at filmatisere JRR Tolkiens bøger. Det var en lektie, som den kendte tegnefilmsinstruktør Ralph Bakshi lærte, da han i 1978 forsøgte at koge hele Ringenes Herre-trilogien ned til en to timer lang tegnefilm. I sidste øjeblik måtte han indse, at han umuligt kunne få det hele med, så han besluttede sig i sidste øjeblik for at dele filmen i to. Ringenes Herre var simpelthen for kompleks at vise i en film. Da 20th Century Fox så glemte at skrive “Part I” i titlen, blev folk jo sure, for de havde regnet med at de skulle se hele historien. Ralph Bakshi nåede så aldrig at gøre filmserien færdig, og vi fik først en 100% genfortælling af historien med Peter Jacksons film.

Så hvordan går det, når Peter Jackson, der mesterligt filmatiserede Ringenes Herre gør det komplet modsatte? Hvad sker der, når han tager en 300 sider lang bog og deler den op i tre dele? I så fald har han været nødt til at gøre historien mere kompleks end den egentlig er, og det har været en mest god, men også blandet oplevelse.

Vores uheldige helt, Bilbo,  og hans "tryllering". Copyright: New Line Cinema/Warner Bros.

Vores uheldige helt, Bilbo, og hans “tryllering”. Copyright: New Line Cinema/Warner Bros.

Nu er vi så ved vejens ende. Dværgene og Bilbo Sækker er endelig nået frem til Det Ensomme Bjerg, hvor de har generobret dværgenes ældgamle rige, Erebor. Men prisen har været hård, for de er kommet til at slippe dragen Smaug løs, hvilket er en ren katastrofe for menneskene på Søby, der selvfølgelig vil have erstatning. Samtidig er elverkongen Thranduil og hans søn Legolas ankommet for at gøre krav på deres del af skatten. Men Thorin, dværgenes leder, er langsomt ved at blive sindssyg, og hans handlinger skaber fjendskab mellem de tre racer. Kan hobbitten Bilbo skabe fred i tide, så de tre hære kan stå imod dragen Smaug og den store orkhær, der er på vej mod dem? Og hvad med den mørke fyrste Sauron, der langsomt vokser sig stærkere?

Man kommer ikke uden om, at krig spiller en vigtig rolle i Femhæreslaget, og trilogien skiftede også stemning i toeren fra det mere familievenlige til det barske og actionfyldte. Men hvor actionen føltes lidt malplaceret i den sidste film, er den mere velkommen i Femhæreslaget, da den trods alt er en krigsfilm. Det store fantasy-slag er også fantastisk udført, og brugen af adskillige fantasyvæsner som trolde, kæmpevæddere og Tolkiens berømte ørne er morsom og fantasifuld at se. Den viser bl.a. også, hvordan de forskellige racer værdsætter emner som ære, blodtørstighed, liv og død. Man sidder virkelig på kanten af sædet og tager sig selv i at småjuble, når vores helte klarer sig ud af en svær situation eller gispe, når en grusom ork lige er ved at få krammet på dem.

Som I nok kan gætte jer til ud fra titlen, så spiller krig en stor rolle i filmen. Her ses en af de store hære. Copyright: New Line Cinema/Warner Bros.

Som I nok kan gætte jer til ud fra titlen, så spiller krig en stor rolle i filmen. Her ses en af de store hære. Copyright: New Line Cinema/Warner Bros.

Både elvere, dværge og orker er skabt så livagtigt, at man glemmer, at nogle af dem er skabt på computer, og specielt i High Frame Rate (48 billeder i sekundet i modsætning til de normalt 24) står deres lynhurtige bevægelser skarpt. Vi anbefaler også meget at se filmen i 3D. Ikke siden Avatar har jeg haft en så opslugende biografoplevelse.

En af de bedste effekter er stadig dragen Smaug, hvis stemme bliver mesterligt leveret af Benedict Cumberbatch. Copyright: New Line Cinema/Warner Bros.

En af de bedste effekter er stadig dragen Smaug, hvis stemme bliver mesterligt leveret af Benedict Cumberbatch. Copyright: New Line Cinema/Warner Bros.

Men med alle de fancy effekter kunne man dog frygte, at der ikke bliver fokuseret på figurerne, og hvordan de oplever konflikten. Det passer også til en vis grad med dværgene. Mange af dem får ikke en gang replik, og en af dem er først rigtigt med i filmen, når han dør. Til gengæld gør filmen noget, som bogen havde rigtig svært ved. Den kommer ind under huden på figurerne. Hvor fantastisk en forfatter, Tolkien end var, så var han ikke ligefrem i stand til at skabe tredimensionelle figurer. For hvor ikoniske figurer som Legolas og Bilbo end er, så følte man aldrig helt rigtigt, at man kunne relatere sig til dem.

Men det kan man i denne film. Bilbo er begyndt at tro mere på sine evner, men er inderst inde stadig fyren, der bare gerne vil være i sikkerhed hjemme foran pejsen. Legolas er bitter på sin far, fordi han aldrig har talt om eller mindet Legolas’ mor, der døde, da han var ganske ung. Dværgen Kili har en kærlighedsaffære med en elverpige, og næsten alle menneskene portrætteres som moralsk grå, hvilket er ufattelig sjældent i Tolkiens univers.

Filmversionerne af elverne Legolas og Tauriel gør meget op med den måde, Tolkien behandlede følelser på i sine bøger. Copyright: New Line Cinema/Warner Bros.

Filmversionerne af elverne Legolas og Tauriel gør meget op med den måde, Tolkien behandlede følelser på i sine bøger. Copyright: New Line Cinema/Warner Bros.

Især Richard Armitage er fantastisk i sin sidste præstation som den forviste dværgekonge, Thorin Egeskjold. Han har igennem hele serien givet os en meget anderledes version af, hvordan en fantasydværg kan spilles på film, og i denne film kommer man virkelig under huden på ham. Han bliver sat på mange prøvelser. Skal han opgive dele af det kongerige, han har kæmpet hårdt for? Er det vigtigere at redde sit eget liv end at redde dem, der kæmper for en? Betyder hans forfædres guld mere end hans æresord? Dette er klart hans bedste film, og jeg håber, at Richard Armitage kan få hevet en Oscar hjem for den præstation.

Richard Armitage er nok filmens største stjerne. Copyright: New Line Cinema/Warner Bros.

Richard Armitage er nok filmens største stjerne. Copyright: New Line Cinema/Warner Bros.

Jeg var også meget begejstret over den måde, Peter Jackson har valgt at gøre denne trilogi til en 100% prequel til Ringenes Herre-filmene. I de tidligere film er der nemlig blevet lagt meget op til den onde fyrst Saurons tilbagevenden, og payoff’et bliver leveret i en episk kamp i starten af filmen. Jeg vil ikke afsløre for meget, men jeg kan sige, at vi får en del gamle venner at se igen. Jeg kan love, at enhver Ringenes Herre-fan vil hoppe op og ned i sædet af begejstring. Dog synes jeg, at Sauron-delen slutter meget brat. Vi går meget hurtigt tilbage til Bilbo og Co. i stedet for at få afsluttet plotlinen ordentligt.

Elrond- badass som altid. Copyright: New Line Cinema/Warner Bros.

Elrond- badass som altid. Copyright: New Line Cinema/Warner Bros.

Dog skal det siges, at der er en del problemer. For det første føler jeg, at de har spildt Mikael Persbrandts talent. Han spiller bjørnemennesket Beorn, og han var med for en kort stund i toeren, hvor der blev lagt heftigt op til, at han nok skulle komme og banke livet ud af de krigslystne orker. Mikael Persbrandt viste sig dog kun at være med i under et minut, hvor han ikke engang talte. Det er selvfølgelig mest et personligt problem, men det er lidt synd ikke at spille et så godt kort, når man har det på hånden.

Udover det føler man, at slutningen er ret forhastet. Bilbos farvel til dværgene er akavet og hans hjemkost til Herredet meget brat. Det er ikke nødvendigvis en dårlig slutning, og den binder Jacksons to trilogier pænt sammen, men grunden til, at Ringenes Herre’s slutning fungerede, var, at den tog sig tid til at afslutte alle figurernes historier ordentligt. Det er desværre ikke en luksus, Femhæreslaget giver én.

Selve filmen er dog en passende slutning på historien om Bilbo, dværgene og den magiske ring. Jeg var selv lidt skeptisk, da taglinen for filmen blev udgivet: The Defining Chapter, men det er præcis sådan, filmen føles. Et stort adrenalinfyldt klimaks til at afslutte en 13 år gammel filmserie, som har bragt os så mange gode oplevelser. Peter Jackson har om nogen været manden, der har formået at løfte opgaven, og selvom Hobbitten-filmene aldrig rigtig når ud af Ringenes Herres skygge, er de stadig fantastisk underholdning. Så hvis ikke I har set de to første film, så skynd jer at få set dem, så I kan nå at opleve dette brag af en finale i biografen!

Ellers kommer orkerne efter jer! Copyright: New Line Cinema/Warner Bros.

Ellers kommer orkerne efter jer! Copyright: New Line Cinema/Warner Bros.

 5 ud af 6 svanefjer

Trailer:

Sangen “The Last Goodbye”, en smuk hyldest til hele serien: