Arnold vender tilbage i hæsblæsende robotaction

Titel: Terminator Genisys

Genre: Action, science fiction

Medvirkende: Jai Courtney, Emilia Clarke, Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Lee Byung-hun, J.K. Simmons og Matt Smith

Instruktion: Alan Taylor

Falder snakken på Arnold Schwarzenegger, kan man næsten ikke komme uden om Terminator-serien. Den østrigske skuespiller er så kendt som mut dræbermaskine fra fremtiden, at han fik tilnavnet “The Governator” under sin politiske karriere. Den anden film i serien, T2 – Dommedag, bliver set af mange (inklusiv undertegnede) som en af de bedste actionfilm nogensinde med hæsblæsende spænding og effekter langt forud sin tid. Nu er Arnold tilbage i en film, som både spiller nostalgikortet og vender op og ned på universets orden. Men er der stadig lige så meget slagkraft i eksguvernøren, når ansvaret bliver lagt i hænderne hos folk, der ikke kan finde ud af at stave til Genesis?

Hvis I nogensinde har set en Terminator-film, kender I præmisset. I 1997 aktiverer den kunstige intelligens Skynet alverdens atomvåben og decimerer menneskeracen. Robotterne overtager verden, men en hård kerne af mennesker kæmper fortsat imod robotterne. I 2029 leder menneskenes Messias, John Connor, et altafgørende angreb mod Skynet, der desperat tager sin nødplan i brug – at sende en menneskelignende dræberrobot tilbage i tiden til 1984 for at dræbe Connors mor, før han bliver født. Connor sender sin højre hånd Kyle Reese tilbage i tiden for at stoppe den såkaldte terminator, før den dræber den unge og forsvarsløse Sarah Connor. Er I med så langt?

"Øh, Kyle? Lyder det ikke lidt bekendt?" Copyright: Paramount Pictures/Skydance Productions

“Øh, Kyle? Lyder det ikke lidt bekendt?” Copyright: Paramount Pictures/Skydance Productions

Men en uventet begivenhed ændrer alt. Da Kyle ankommer til 80′ernes Los Angeles, ankommer han til en helt anden fortid. Sarah Connor er langt fra hjælpeløs, og som følgesvend har hun terminatoren Gamle, der har beskyttet hende, siden hun var ni år gammel. Forvirringen bliver større, da Kyle begynder at huske minder fra et liv, han aldrig har levet, og et tip fra disse minder får ham og Sarah til at rejse til 2017, hvor de sammen med Gamle får muligheden for at forhindre Skynets eksistens for altid.

Sarah Connor sparker virkelig røv i denne udgave! Copyright: Paramount Pictures/Skydance Productions

Sarah Connor sparker virkelig røv i denne udgave! Copyright: Paramount Pictures/Skydance Productions

På trods af, at vi taler om en actionfilmserie med dræberrobotter, har Terminator-filmene opbygget sin helt egen mytologi, og den inddrager Terminator Genisys også. I 1984-delen af historien støder man bl.a. på gamle kendinge som den oprindelige terminator, der ved hjælp af computereffekter virkelig ligner Arnold Schwarzenegger i den første film. Er man fan af T2, er der også et gensyn med den uhyggelige T-1000, der kan forvandle sig til hvem og hvad som helst. Filmen tager dog nogle modige beslutninger undervejs, og da Kyle som sagt ankommer til en helt ny fortid, kan nytilkomne altså sagtens nyde Genisys, selvom de ikke har set nogle af de andre film i serien.

En ung Arnold på jagt...

En ung Arnold på jagt…

...og en endnu farligere trussel! Copyright: Paramount Pictures/Skydance Productions

…og en endnu farligere trussel! Copyright: Paramount Pictures/Skydance Productions

En ting, som virkelig er med til at hæve filmens niveau, er dens skuespil. Emilia Clarke, som I sikkert kender fra Game of Thrones, er fantastisk som Sarah Connor. Hun er sej, rå og handlekraftig, men har også en blød side og et håb om at kunne leve et andet liv end det, hun har fået fortalt om, siden hun var ni. Kemien mellem hende og Kyle er også god, og selvom de mundhugges til tider, virker deres forhold troværdigt. Men Arnold Schwarzenegger er nok den største overraskelse i sin rolle som den gamle terminator. For første gang nogensinde føler man virkelig, at dræberrobotten har sin egen personlighed. Han er selvfølgelig en gedigen slagsbror, når det gælder, men er også socialt akavet og kan endda fyre en joke af engang imellem. Hans stærke bånd til Sarah mærkes tydeligt, og som en jaloux far er han også lidt skeptisk over for Kyle. Gamle er virkelig en multifacettet figur, som er umulig ikke at holde af.

Filmenes helte gør sig klar. Copyright: Paramount Pictures/Skydance Productions

Filmenes helte gør sig klar. Copyright: Paramount Pictures/Skydance Productions

En actionfilm har brug for gode effekter, og der skuffer Genisys heller ikke. Hvad end det drejer sig om hæsblæsende biljagter eller kampe på liv og død terminatorer imellem, leverer filmen noget af det smukkeste action på det hvide lærred i 2015. Specielt en sekvens med en skolebus uden bremser, hylende politisirener, en dødbringende fjendtlig terminator og Golden Gate Brigde står som en af filmens højdepunkter. Dette skyldes i den grad nogle truende skurke, der udover de førnævnte gamle kendinge også tæller nye skud på stammen, der er mere dødelige end nogensinde før.

Hold godt fast! Copyright: Paramount Pictures/Skydance Productions

Hold godt fast! Copyright: Paramount Pictures/Skydance Productions

Filmen har dog et par småproblemer hist og her. Matt Smith (Doctor Who) indtager den ultimative skurkerolle som selveste Skynet, hvilket han gør fabelagtigt. Det eneste problem er, at man godt kunne have set lidt mere til ham end bare et par øjeblikke før filmens klimaks. Tidsrejsehistorier kan også gå hen og blive kringlede, og det fungerer godt i denne film, men nogle vil måske blive forvirrede af filmens alternative for- og fremtider. Udover det kan man mærke henimod slutningen, at denne film lægger op til flere efterfølgere. Det er lidt en skam, da filmen ellers afrunder Terminator-serien pænt.

På trods af disse problemer er Terminator Genisys alligevel et underholdende actioneventyr og et tiltrængt friskt pus. Flotte effekter, farlige robotter og interessante og menneskelige hovedpersoner gør filmen til en af sommerens helt store overraskelser. Uanset om du er vild med Arnold og Terminator. eller om du bare leder efter en god sommerfilm, bør du klart tjekke Genisys ud.

Sarah Connor ville blive meget glad, hvis du gik ind og så filmen. Ellers skyder hun dig! Copyright: Paramount Pictures/Skydance Produtions

Sarah Connor ville blive meget glad, hvis du gik ind og så filmen. Ellers skyder hun dig! Copyright: Paramount Pictures/Skydance Produtions

Fem ud af seks svanevinger

Trailer: