Bullock og Clooney på eventyr i rummet

Titel: Gravity

Genre: Thriller, science fiction

Medvirkende: Sandra Bullock og George Clooney

Instruktør: Alfonso Cuarón

Øhh... Gutter? Lidt hjælp, tak? Trademark: Esperanto Filmoj/Heyday Films

Øhh… Gutter? Lidt hjælp, tak? Trademark: Esperanto Filmoj/Heyday Films

Oscar-akademiet elsker Gravity. Det vidner de fire Oscars for bedste instruktion, cinematografi, effekter og musik om. Anmelderne elsker Gravity. Den har Metascore på 96/100. Du hørte rigtigt! Repræsentativt 96 % af alle anmeldere har givet Gravity en fantastisk anmeldelse. Der er ingen tvivl om, at Alfonso Cuarón (også kendt for Harry Potter 3) har ramt en guldmine ved at putte Sandra Bullock i en rumdragt og sende hende på en karruseltur i kredsløb om jorden. Vel fortjent, eftersom han har brugt 4 år på filmen.

Men er Gravity virkelig så god, som alle siger?!

Filmen handler om de to astronauter Ryan Stone (Sandra Bullock) og Matt Kowalski (George Clooney). Ryan er medicintekniker og på sin første tur i rummet, mens Kowalski er på sin sidste rumvandring, inden han stiller rumhjelmen på hylden og går på pension. Alt er perfekt, indtil der kommer nyt fra Houston. Russerne har ved et uheld skudt deres egen satellit i stykker, og før astronauterne ved det, hagler en regn af vragstykker imod dem, og Ryan bliver slynget af sted ud i rummet. Sammen med Kowalski må hun kæmpe for at nå frem til ISS – og tilbage til jorden.

Mine damer og herrer - George Clooney i en rumdragt! Trademark: Esperanto Filmoj/Heyday Films

Mine damer og herrer – George Clooney i en rumdragt! Trademark: Esperanto Filmoj/Heyday Films

De første, der springer en i øjnene, når man ser Gravity, er det visuelle. Filmen er nemlig ufattelig flot. Rummets store, åbne vidder, jorden i det fjerneste, lange uafbrudte indstillinger, så man virkelig kan nyde det hele. Haglen af vragdele, der smadrer mod rumskibe og rumstationer, og den svimlende fornemmelse, så vi ser fra Ryans synspunkt, når hun hvirvler af sted, får virkelig en til at føle alvoren og faren i situationen. Jeg så den på en projektor på skolen, så jeg kan kun gisne om, hvor flot den må have været at se i biografen – ja, hvor fantastisk den må have været at se i IMAX 3D. Gravity er en film, der skal ses med så stor skærm som overhovedet muligt for at få alle detaljer med.

En anden stor stemningsskaber er musikken. Det er sandt, at man ikke kan høre noget i rummet, men når der er musik, er den enten meget smuk, specielt det allersidste stykke musik i filmen, eller meget skræmmende og bidrager perfekt til panikken og klaustrofobien i de indelukkede rumdragter. Det er intet under, at soundtracket er blevet belønnet med en Oscar.

Hvis vi kigger på handlingen og skuespillet, begynder filmen lidt at halte. Det er selvfølgelig to virkelige dygtige skuespillere med masser af erfaring, som de har fået til at spille de to hovedroller. Det er også vigtigt, når de to personer stort set er de eneste i hele filmen. George Clooney gør det godt som den charmerende veteranastronaut, der varmer holdet op med sjove historier. Alligevel er Sandra Bullock, der ene kvinde får lov at bære det meste af filmen. Ikke at det kan være en dårlig ting. 127 Hours er en af mine yndlingsfilm, og der er James Franco stort set også den eneste medvirkende i hele filmen. Og Sandra Bullock gør heller ikke et decideret dårligt job. Hun handler nok, som de fleste ville gøre, hvis man blev kastet ud i sådan en situation. Men når det meste af hendes dialog består af at gispe efter luft, skrige eller sige nonsens i desperation, og det ligefrem ikke er det bedste dialog, der har stået på manuskriptet, er det svært at være ovenud optimistisk. Selve filmen er også ufattelig stillestående. Det er ikke nødvendigvis dårligt, men i det her tilfælde kan filmen til tider føles dræbende lang. Det er heldigt, at der så i det mindste er noget flot at se på i form af de mange effekter. Gid Cuarón bare havde brugt lidt mere tid på manuskriptet.

Nogle gange bliver det alt for varmt med sådan en rumdragt på. Trademark: Esperanto Filmoj/Heyday Films

Nogle gange bliver det alt for varmt med sådan en rumdragt på. Trademark: Esperanto Filmoj/Heyday Films

Gravity er bestemt ikke en dårlig film. Kan man leve med det lidt tynde manuskript og den langsomme pacing, er filmen en fantastisk flot og til tider nervepirrende rutsjetur i rummet, som ikke er set bedre i lang tid.

Fire ud af seks svanevinger

Trailer: