“Det er virkelig et cadeau at blive optaget” – interview med de nye ATU’ere

I efteråret 2014 fik Danmarks 1.g’ere en kæmpestor chance. De fik nemlig muligheden for at ansøge om en plads på Akademiet for Talentfulde Unge. I alt 700 ansøgte om at blive en del af det prestigefyldte talentprogram, hvor elever med særligt engagement kan komme til seminarer og foredrag om alt fra studievalg og -teknikker til en række spændende og nogen gange skøre valgfrie aktiviteter. Der var kun plads til 500 elever, og af dem er fem fra NGG. Ytringg har taget en snak med fire af dem – Frederik-Emil Jensen fra 1.y, Julie Bak Kjær fra 1.x, Emilie Christine Haugaard Rosenkilde fra 1.v og Amalie Zdrakovic fra International Departments C2. Det sidste medlem af ATU, Kathrine Kaas fra 1.z, ønskede ikke at deltage i interviewet.

Fra venstre til højre: Frederik-Emil Jensen, Emilie Rosenkilde, Amalie Zdrakovic og Julie Bak Kjær.

Fra venstre til højre: Frederik-Emil Jensen, Emilie Rosenkilde, Amalie Zdrakovic og Julie Bak Kjær.

Et nærliggende spørgsmål er selvfølgelig, hvordan man får lyst til at melde sig til noget så stort som ATU. For Emilie virkede det som en god chance for at få afklaring på nogle ting. “Det virkede som en god mulighed, og jeg håber, at det kan hjælpe mig med at finde ud af, hvad jeg vil efter gymnasiet.” Men det giver selvfølgelig også mulighed for at skabe nye relationer. “Vi går på et lille gymnasium, hvor man kender alle,” forklarer Julie, “og jeg havde sådan håbet på, at vi kom ud og så nogle andre mennesker, og det er jo også det, vi gør her.” Og det er ikke bare en tilfældig gruppe nye mennesker. De har netop også den særlige motivation, som fik dem til at søge ind til at starte med. Det uddyber Emilie: “Det var også rart at møde nogle mennesker, som har nogle andre ambitioner end dem, man går i klasse med.”

For Frederik-Emil var det muligheden for at udvide sine faglige kompetencer, som var tillokkende. Han har nemlig tænkt sig at læse matematik og meldte sig bl.a. til for at høre om, hvordan matematik på universitetsniveau udskiller sig fra det på gymnasieniveau. “Det lød også generelt som et sted, hvor man kunne lære en helt masse nyt, og ikke bare det samme, som man nu lærer i skolen,” tilføjer han. Amalies søster er i ATU-årgangen over hende, og hun har hørt meget godt om Akademiets program. “Jeg syntes, at det lød meget interessant, og at det ville være dejligt med nogle ekstra udfordringer i hverdagen.” Da hun fik at vide, at hun var blevet optaget, blev hun ekstremt glad. “Det er virkelig et cadeau at blive optaget i sådan et talentprogram, hvor de mest interesserede og egnede bliver udtaget,” begrunder Amalie.

Det tyder heller ikke på, at forventningerne er blevet bristet. Indtil videre har der været to seminarer, og Julie har syntes godt om dem. “Man har virkelig lært noget,” fortæller hun, “både om sig selv, men også om en masse andre.” Emilie fandt dem også meget interessante: “Jeg kan godt lide at omgås med andre mennesker, (…) og folk er bare vildt forskellige. Det synes jeg er fedt.” Første seminar var også en meget anderledes oplevelse for Amalie: “Det virkede rigtig spændende, og emnet for mødet var noget, jeg aldrig selv ville have gået til [på egen hånd].”

Fremtiden bliver spændende. Der er obligatoriske seminarer med uddannelsesbesøg og erhvervelse af faglige kompetencer. Der er et valgfrit program, som månedligt bliver frigivet, og hvor man skal være hurtig for at snuppe en plads til de mest eftertragtede ting. For Frederik-Emil er et højdepunkt et naturvidenskabeligt arrangement d. 25., mens Julie spændt håber på at kunne få en plads på et arrangement på DTU, hvor man kan teste sit eget DNA – selvom hun står nr. 30 på ventelisten. Emilie ved ikke helt, om der er noget specifikt, hun glæder sig til, men er glad for, at programmet er så bredt. “Der er noget for enhver smag, også selvom man ikke er naturvidenskabelig,” siger hun. Amalie opsummerer meget præcist sine forventninger. “I fremtiden glæder jeg mig til at udvide min horisont gennem aktiviteter og seminarer, der handler om emner, jeg ellers ikke havde udvist interesse for,” uddyber hun. “Udover det glæder jeg mig også til at møde andre unge fra andre gymnasier, som deler min interesse for at lære mere.”

Ytringg ønsker de nye ATU’ere tillykke og håber, at de får en god tid på Akademiet.