“Du kan skrive om akkurat det, du vil” – Ytringgs dobbeltgænger i Norge

Kender I det, når man oplever et sammentræf, der er for godt til at være sandt? Sådan et øjeblik havde Ytringg for nyligt, da vi skulle lave et opslag på vores Facebookside. Som søgeforslag dukkede der nemlig en helt anden side op under vores egen:

Ytringen søgning

Det var tydeligt at se, at der var nogle ligheder mellem de to sider – specielt et enslydende navn og et kaligraferet Y som logo. Vi besluttedes os at for at gå ind på siden, som viste sig at tilhøre en skoleavis – tilhørende Ytrebygda skole i nærheden af Bergen, Norge:

Ytringen FB

Avisen skriver både om relevante skolenyheder…:

Ytringen nyheder

…men skriver også om andet, som redaktionsmedlemmerne finder interessante – f.eks. film og spil:

Ytringen spil

Der viste sig altså at være endnu flere ligheder med Ytringg, når vi dykkede ned i skolebladet. Vi besluttede os derfor en snak med nogle af redaktionsmedlemmerne. Vi fik fat i John Birkeland, Kristian Tollefsen og Sondre Hannisdal, som alle skriver om spil og film på Ytringg og har faget Medie og Information på Ytrebygda skole.

Hvor Ytringg er et udelukkende elevinitiativ, er Ytringen mere forankret som et egentlig skoleblad. Sondre fortæller: “Ytringen er skoleavisen på Ytrebygda [skole]. Vi skriver om meget forskelligt, en god del af disse er ting, som sker på skolen. ” Alligevel er der plads til at skrive om lige det, man har lyst til. John uddyber: “…det er artikler om skolen og hvad, som sker ude i verden. Hvilke artikler, som kommer ud, afhænger af, hvilke sager elevene vælger at skrive om.”

Undertegnede kan skrive under på, at det ikke altid er lige let at stå for et skoleblad. Det kræver meget tid, og man skal konstant være på vagt efter gode historier at fortælle. Men det er til gengæld et sjovt arbejde, og man kommer til at skrive om mange ting. Naturligvis kommer man til at få nogle favorithistorier. For John er det en top 5 over videospilsstreamere på sitet Twitch. For Kristian er det en artikel om spillet Counter Strike: Global Offensive, og for Sondre er det en af hans filmanmeldelser, måske den om Hobbitten: Femhæreslaget. Selvom det kan være et hårdt arbejde, er der alligevel noget specielt ved at skrive i et skoleblad. For eleverne på Ytrebygda er det muligheden for at kunne skrive om lige det, man har lyst til. John forklarer: “Det, som giver mig lyst til at være med i en skoleavis, er friheden til at skrive akkurat, hvad du vil, uanset hvad det handler om. Du kan skrive om akkurat det du vil.” Det samme gør sig gældende for Kristian: “Skoleavis er fedt for mig, fordi jeg kan skrive om ting, som interesserer mig. Hvilken som helst skoleavis kan være interessant (…) bare du skriver om, det du interesserer dig for.”

Til sidst blev vi naturligvis også nødt til at spørge dem, om de var lige så overraskede over, at to skoler i to forskellige lande havde et skoleblad med så mange ligheder. For Kristian var det helt nyt i forbindelse med skole. “[Jeg]  er vant til at snakke med folk fra Amerika til Kina på nettet hjemme,” forklarer han, “men dette var spændende og nyt.” Specielt fordi et skoleblad er skrevet til et lukket samfund på en enkelt skole, var overraskelsen virkelig stor for Sondre: “Jeg synes, det er ganske interessant, at nogen så langt borte har hørt om Ytringen. Vi havde ikke forventet, at nogen uden for vores skole ville lægge mærke til vores skoleavis.” For John var det en fed oplevelse: “Det er sjovt at se, at nogen fra et helt andet land kan gå på internettet og finde en skoleavis fra Norge, for så at (…) stille os spørgsmål og diskutere, hvordan det er at lave en skoleavis.”

Hvis I har lyst til nyheder om bl.a. gaming, spil og film, så synes vi, at I skal tjekke Ytringen ud på deres Facebookside og deres hjemmeside ytrebygda.elevavis.no. Det ville være et stort skulderklap, og I vil sikkert ikke fortryde det.