Eksamensthriller aktuel som aldrig før

Titel: De Hvide Mænd

Genre: Science fiction, thriller

Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen

Eksamenerne er i fuld gang for tiden, og de fleste ville mene, at det vigtigste er at få så godt et snit som muligt. Det er jo trods alt det, der afgør, om man kan komme direkte ind på sit drømmestudie, eller om man bliver nødt til at levere en motiveret ansøgning eller tage til takke med et helt andet studie. Men hvad hvis det ikke kun var dine studiemuligheder, der blev afgjort af dit snit? Hvad hvis du levede i Fremtids-Danmark, hvor pensionister, handicappede, folk med alvorlige skader og studenter, der ikke kan leve op til et bestemt snit, bliver henrettet? Hvor liv eller død bliver målt på indsats, og et mystisk korps kaldet De Hvide Mænd agerer som bødler?

De Hvide Mænd

Dette er virkeligheden i Kenneth Bøgh Andersens sci-fi-thriller fra 2003, De Hvide Mænd. Verden er overbefolket, og Danmark har ændret sig. For at sortere ud i befolkningen opretter regeringen De Hvide Mænds Korps til at dræbe de “uegnede” i samfundet. Dette inkluderer gymnasieelever, der ligger under 9,6 i snit (på 13-skalaen). Hovedpersonen er Edwin Georg Normann, der umiddelbart ikke burde frygte at blive henrettet. Han har altid ligget i toppen i sin klasse, men alt det ændrer sig, da en anden mønsterelev uventet begår selvmord. Hvorfor ville han gøre det, når han ikke var i fare for De Hvide Mænd? Samtidig toner en mystisk sætning frem i hans hoved: “Du er nøjagtig, hvad dette samfund behøver.” Tankerne myldrer rundt i Edwins hoved, og hans karakterer begynder at blive faretruende lave. Han må derfor kæmpe for at bestå for sine forældre, kæreste og ikke mindst sin egen skyld. Og da Edwin senere redder en mand fra at blive “pensioneret” af De Hvide Mænd, får han øjnene op for korpsets egentlige funktion.

I sin bog får Kenneth Bøgh Andersen skabt et ufattelig uhyggeligt billede af Fremtids-Danmark. Byen, som Edwin bor i, fremstår som kold og klinisk. Gaderne er tomme, planterne er lavet af plastic, og det hele er lige så hvidt som De Hvide Mænd. Det samme gælder byens indbyggere, der sjældent viser følelser. Dette ses tydeligt i et fantastisk kapitel, hvor Edwin kigger i sin dagbog og opdager, hvordan han uden detaljer eller følelser har beskrevet det første møde med sin kæreste Lykke. Alt dette er med til at skabe et grumt billede af en fremtid, hvor følelser og medmenneskelighed er gået tabt i kampen om at gøre sit bedste. Men samfundet er også med til at minde os om de gode muligheder, vi har i vores eget nutidige samfund, hvor studenter ikke bliver dræbt, og hvor de ældre og svage får pleje og behandling i stedet for en kugle i panden.

Men det er ikke nok at have en interessant verden, hvis indbyggerne ikke er lige så interessante. Edwin er en spændende hovedperson, der står i kontrast til sine omgivelser. Han er vågnet op og ser en ny side af sig selv, men må stadig kæmpe ihærdigt for ikke at gå til grunde i verden. Andre figurer tæller hans bedste ven Lenny, som har svært ved at forstå Edwin, og kæresten Lykke, som giver ham følelser i en ellers kold og kynisk verden. Andre figurer tæller Edwins farfar og pensionisten Victor Widen, der henholdvis introducerede Edwin til det samfund, der var før (nutiden), og hjælper Edwin med at forstå De Hvide Mænds funktion. Til sidst er der også Edwins forældre, der sætter store krav til deres søn. Selvom de kan virke vrede og overbeskyttende, har man alligevel sympati med dem, da de ikke vil miste deres søn.

Til sidst er der bogens handling, der er ufattelig spændende. Bogen byder på en smule action i form af en livsfarlig idrætseksamen og flugt fra De Hvide Mænd, men den byder også på mere stille faser, hvor Edwin, Lenny og Widen filosoferer over De Hvide Mænds funktion, og hvor De Hvide Mænds funktion langsomt afsløres. I disse tilfælde er den barske sandhed så nervepirrende, at hårene rejser sig, og hverken den eller Edwins skæbne skal afsløres i denne anmeldelse. Er du i forvejen angst for eksamener, bør du nok vente med at læse bogen, til du går helt og holdent på sommerferie.

De Hvide Mænd er en af de bedste science fiction-historier, der er skrevet i Danmark, og kan bestemt mænge sig med andre grumme fremtidsvisioner som Se dagens lysFagre nye verden og 1984. Selvom bogen er skrevet i 2003, er den stadig aktuel i dag. Ved overgangen fra 13-skalaen til 7-trins-skalaen er det nemlig blevet væsentlig nemmere at få topkarakterer. Det betyder, at nogle studier har vanvittigt høje adgangskrav. Sidste år krævede det f.eks. et snit på 12,1, hvis man ville direkte ind og læse international business på CBS. Bogen er derfor også en reminder til os alle om ikke at tabe os selv i det store karakterræs.

Seks ud af seks svanevinger.