Fest og ballade med Starlord og Co.

Titel: Guardians of The Galaxy
Medvirkende: Chris Pratt, Zoe Saldana, Bradley Cooper, Vin Diesel, Dave Bautista, Josh Brolin og Lee Pace.
Instruktør: James Gunn

video-undefined-1EE054E000000578-690_636x358

Filmens uheldige helte. Copyright: Disney/Marvel 2014

Superheltefilmen er klart en af de vigtigste genrer i filmindustrien. Marvels første Avengers-film tjente 1,5 milliarder dollars, de to Spiderman-serier har fundet en fast plads i popkulturen (på godt og ondt), og behøver vi at nævne Nolans Oscarbelønnede Dark Knight-trilogi? Selv Danmark er kommet med i løbet med den gode filmatisering af Kenneth Bøgh-Andersens Antboy sidste år.

Med så mange penge i omløb kunne man være bange for, at studierne ikke længere turde satse, men den gave har Marvel. I en verden hvor DC ikke engang kan lave en Wonder Woman-film, tør Marvel nemlig satse 170 millioner dollars på at filmatisere et superheltehold, der bl.a. har en talende vaskebjørn på rollelisten. Spørgsmålet er jo selvfølgelig, om det har været et sats, der har været værd at tage?

Bradley Cooper som verdens sejeste vaskebjørn. Copyright: Disney/Marvel

Bradley Cooper som verdens sejeste vaskebjørn. Copyright: Disney/Marvel

 

For Guardians of The Galaxy er helt klart en anderledes superheltefilm. Filmen starter i en klassisk, mørk superheltestil, men ikke engang fem minutter inde slår filmen et knæk, livlig musik begynder at spille, og en humoristisk tone bliver slået fast, som præger resten af filmen.

Filmen følger jordboen Peter Quill (Chris Pratt), der blev kidnappet af et rumskib da han var lille i slutfirserne, og han lever nu som desperado under det kiksede navn “Starlord”, mens han flyver universet rundt og stjæler artefakter med hjælp fra sine gadgets og sit kasettebånd med elskede halvfjerdserhits.

Da han kommer i besiddelse af en mystisk kugle, som han nægter at aflevere til sin chef, bliver Quill en jaget mand. For superskurken Ronan (Lee Pace) og hans håndlanger Gamora (Zoe Saldana) vil gøre alt for at få fat i kuglen, og de to dusørjagere Rocket (Bradley Cooper), en skydegal vaskebjørn, og Groot (Vin Diesel), et trævæsen af få ord, vil gerne inkassere dusøren for Quill.

Da de fire desperados kommer i problemer, indser de, at de må arbejde sammen for at holde kuglen ude af Ronans hænder. Sammen med den hævngerrige straffefange Drax (Dave Bautista), der tager alting 100% bogstaveligt, må vores gæve helte slås for at overvinde Ronan… og deres egne stridigheder.

Værdige modstandere for de gæve galaksevogtere. Copyright: Marvel/Disney

Værdige modstandere for de gæve galaksevogtere. Copyright: Marvel/Disney

Hvad der klart holder filmen oppe er dens stemning. Den er seriøs, når den skal det, storslået, når det er nødvendigt, og de farverige figurer sørger for god underholdning i form af yderst velskrevne jokes. Ydermere er skuespillet fantastisk. Pratt er god i sin “fish-out-of-water”-rolle, og han har en god udvikling som figur gennem historien. Zoe Saldana er så god som altid, og Bradley Cooper leverer en fantastisk præstation som Rocket, og hans talentfulde stemmeskuespil gør, at hans jokes virkelig skinner igennem. Vin Diesels rolle er meget begrænset pga. hans figurs lille ordforråd, men man kommer virkelig til at holde af Groot alligevel.

Men Dave Bautista skal have en stor ros for sin præstation som Drax. Dave Bautista er ikke professionel skuespiller, men lever i stedet af professionel wrestling, så det er fantastisk at se så godt skuespil fra én, der ikke har så mange filmroller på sit CV.

Dave Bautista gør det fantastisk som Drax the Destroyer. Copyright: Marvel/Disney

Dave Bautista gør det fantastisk som Drax the Destroyer. Copyright: Marvel/Disney

Hvad der også klart sikrer den gode stemning er soundtracket. Der diskes nemlig op med masser af 70′ernes største hits. Det skaber virkelig en feststemning, og man kommer uden tvivl til at nynne sangene lang tid efter, at du har forladt biografsalen.

Alt i alt kan man sige, at Marvels sats har virket. Guardians of The Galaxy rykker måske ikke det store på måden at fortælle superheltefilm på, men alligevel er den klart en af de bedste af genren. Den gør nemlig det, Marvel er fantastiske til. At levere god underholdning. Den specielle stemning gør virkelig én i godt humør og får samtidig filmen til at skille sig ud fra (og på mange måder overgå) deres tidligere successer, og det er ikke ligefrem  let at gøre.

Guardians Of The Galaxy er festligt rumeventyr med farverige figurer, som man klart kommer til at savne lige indtil deres næste eventyr havner i biograferne i 2017.

Seks ud af seks svanefjer

Trailer: