“Jeg tænker, at det bliver hårdt” – 9.klasserne om gymnasievalg

På næste onsdag holder NGG informationsaften, hvor en masse 9. og 10.klasse-elever strømmer til den store hal for at høre om, hvorfor de lige præcis skal vælge at bruge tre år på dette dejlige sted. I anledningen af dette besluttede Ytringg sig for at spørge tre 9.klasse-elever om, hvad de tænkte om gymnasiet, og om at skulle vælge en helt ny vej. De tre elever var Christoffer Lund Jensen fra 9.a, Emilija Stevanovic fra 9.c og Johannes Raaschou fra 9.f.

Når man har brugt ti år af sit liv, er det underligt lige pludselig at skulle til at vælge noget helt nyt. For Emilja er det både skræmmende og fedt. “Det er skræmmende, fordi man år efter år skal videre til en ny klasse, og at det sådan er det samme, og at man har de samme venner, og man har de samme lærere og den samme skole,” fortæller hun, “men samtidig er det også bare fedt at vide, at man har overstået det første trin, og at man kan gå videre på gymnasiet, hvor det faktisk gælder.” For Christoffer er det også det at skulle skifte til et helt nyt sted, som tydeligt mærkes: “Jeg synes, det er underligt, fordi at man ikke skal se alle de venner, man har haft, medmindre man selv holder kontakt til dem.” For Johannes er det også en tiltrængt pause efter de mange år, og når han kigger tilbage på grundskolen, er det med blandede følelser: “Jeg synes ikke, det har været morsomt,” fortæller han, “det har været kedeligt, synes jeg, men det har været okay egentlig.”

Ordet gymnasium vækker nogenlunde samme associationer hos alle tre – hårdt arbejde, men også hygge. “Lidt flere lektier og mere seriøst skolearbejde,” tænker Christoffer, “men også mere socialt samvær, altså, fester og sådan.” “Jeg tænker, at det bliver hårdt,” forklarer Emilija, “det bliver tre år, hvor man skal kæmpe, og det bliver nok lidt hårdere end folkeskolen. Men samtidig bliver det også fedt, fordi man lærer nye mennesker at kende – og nogen, som måske også gerne gider lave lektier og gerne vil nogle ting som en selv.” Johannes tænker også på tre hyggelige år, selvom de er fyldt med lærdom: “Jeg tænker tre meget lærerige år og måske også nogle sjove år. Jeg tror også, at det bliver hyggeligere på en måde også, men man skal også lære ret meget.”

Hvad angår videre valg, har de tre elever noget i tankerne. Christoffer overvejer Nærum, Emilija er spillet mellem Espergærde og NGG, mens Johannes fortsætter i 10.klasse med SportsCollege – måske også NGG’s gymnasium bagefter. Indtil videre har der ikke været meget brobygning eller introaftener.  Både Johannes og Emilija har dog været på en introaften i Helsingør. Det ændrede lidt Emilijas syn på valg af studie: “Jeg fik at vide, at jeg skulle vælge den linje, hvor jeg ville få bedst karakterer, fordi det er det, der tæller i sidste ende, hvor jeg havde troet, at man skulle vælge efter, hvad man ville være.”

Når man har gået på NGG’s grundskole siden børnehaveklassen, kan man godt have lyst til at komme ud et andet sted, når man vælger gymnasium. Christoffer er en af disse, men umiddelbart har han ikke hørt noget dårligt om NGG’s eget gymnasium: “De, der vælger at gå her, [gør det,] fordi det er hyggeligt, og fordi de ved, at det er godt, og jeg ved også selv, at det skulle være ret godt.” Heller ikke Johannes har hørt nogle dårlige ting om NGG, men der var et dårligt indtryk, som Emilija havde fået af gymnasiet: “Jeg har fået, at vide, at det er et meget lille gymnasium, og at det betyder, at man kender lærerne bedre. Og så fik jeg også at vide, at man meget sætter de gode sammen med de dårlige, og det er så faktisk ikke helt rigtig noget, jeg bryder mig om (…) Man skal finde nogen, man arbejder godt sammen med.”

I morgen går tutorer og ambassadører i tænkeboks for at planlægge infoaftenen bedst muligt. Derfor spurgte vi også om, hvilke ting eleverne godt kunne tænke sig at få noget at vide om, når de spurgte tutorerne. To af tingene var bl.a. forskellen i niveau fra grundskolen, og hvor de forskellige studieture går hen. Et andet spørgsmål var også, hvordan selve undervisningen foregik i gymnasiet.

Introaftenen er onsdag d. 14/1 2015, så har I nogle venner fra grundskolen, som skal til at vælge, så tag dem endelig med til denne aften! Grundet mangel på journalister er Ytringg desværre ikke til stede.