Klodset affære skuffer ikke

Titel: LEGO-filmen: Et klodset eventyr

Medvirkende: Chris Patt, Will Ferrell, Morgan Freeman, Liam Neeson, Elizabeth Banks og Will Arnett.

Instruktør: Phil Lord og Christopher Miller

Will Ferrell har aldrig set bedre ud end i LEGO-form. Trademark: Warner Bros.

Will Ferrell har aldrig set bedre ud end i LEGO-form. Trademark: Warner Bros.

Uanset om man er en fan af LEGO eller ej, må man give de danske plasticklodser to ting. Et, de gør virkelig nas at træde på, og to, de er blevet en verdensomspændende succes. LEGO-imperiet har siden sin spæde start i 1930’ernes Billund vokset sig stort med utallige franchiser og videospil under armen. D. 6. marts kom så The LEGO Movie, som fik den danske undertitel Et klodset eventyr, som er den første biograffilm om LEGO-universet. Og uanset om man vil se en trofast film om det legetøj, man elsker, eller om man bare vil have et godt grin, leverer LEGO-filmen: Et klodset eventyr begge dele til perfektion.

Vores hovedperson, konstruktionsarbejderen Emmet, er ikke den mest specielle minifigur. Han lever et helt normalt, rutinepræget liv. Han står op om morgenen, kører i den samme bil som alle andre, lytter til den samme sang i radioen og gør ingenting, som ikke står i instruktionsbøgerne. Men da han en dag finder det mystiske Piece of Resistance, tager hans liv en uventet drejning. Han bliver opsøgt af grafittitøsen Wyldstyle, og Emmet får at vide, at han er den udvalgte. Han skal nu sammen med Wyldstyle, Batman (ja, den Batman) og troldmanden Vitruvius redde universet fra den onde kontrolfreak Lord Business’ plan om sætte en stopper for kreativiteten for altid. Emmet bliver lykkelig over for en gangs skyld at være i centrum, men hvordan skal en minifigur, der aldrig har tænkt en selvstændig og kreativ tanke i sit liv, klare en sådan mission?

I tidligere dvd-film var figurerne, baggrundene og effekterne animeret så realistisk som muligt. LEGO-filmen går dog en helt anden vej, for selvom filmen er computeranimeret, er alting bygget op af klodser: Bjerge, lava, støvskyer og vand. Det får filmen til at minde om en af de mange stopmotion-film, som er lavet med LEGO og florerer på nettet. På trods af filmens ”klodsede” look er den stadig ufattelig flot animeret. Samtidig bliver der også brugt objekter, som ikke er af LEGO, som elementer. F.eks. er Lord Business’ supervåben egentlig bare en tube lim, og Piece of Resistance er låget. Dette er med til at skabe den perfekte stemning af kreativitet, som LEGO er bygget op omkring.

Flot animation er dog ikke noget værd uden en god historie og fantastiske personer. Selvom historien følger den klassiske historie om en udvalgt, er der alligevel mange lag i historien – specielt hvis man kender sin LEGO-historie. For i filmen ses tydeligt, hvordan universet er blevet mere og mere ordnet og delt op, og at det går ud over den kreativitet, der ellers burde florere universerne imellem. Blandt de mange Master Builders, som besidder særlige kreative evner, er der også mange andre figurer, man kan nikke genkendende til, f.eks. superhelte som Superman, Wonderwoman og Green Lantern til Shaquille O’Neal, Abraham Lincoln og Shakespeare. Og har man øjnene med sig, er der masser af små detaljer at lægge mærke til. Stemmeskuespillet er intet ringere end fantastisk. Morgan Freeman gør det godt som den vise, men dog lidt småskøre troldmand Vitruvius, mens Liam Neeson virkelig holder tungen lige i munden i dobbeltrollen som den evigglade Good Cop og nådesløse Bad Cop. Mest imponerende er dog Will Ferrell som skurken Lord Business. Han stjæler stort set hver scene, han er med i, og er som altid rap i replikken.

LEGO-filmen er den perfekte komedie, animationsfilm og film om LEGO generelt. Aldrig er plasticklodsernes univers blevet portrætteret så trofast, og historiens moraler om at slippe kreativiteten løs, og om at alle kan være specielle, samt de flotte og stemningsskabende effekter og et meget overraskende plottwist hen imod slutningen udgør en helt fantastisk film. Prikket over i’et er temasangen af Tegan og Sara og Lonely Island, som kommer til at sidde i dine øregange i lang tid og minde dig om to timers fabelagtig underholdning.

Seks ud af seks svanefjer

Trailer:

Everything Is Awesome!!! - Tegan & Sara feat. The Lonely Island: