Mens vi venter på Spectre – de 10 bedste James Bond-film

Man kan ikke benægte, at James Bond-serien er populær. Det faktum, at den hemmelige agent med licens til at dræbe om en uge vender tilbage i den 24. film i rækken, Spectre, er et vidne til seriens sejlivethed. Denne skyldes til dels seriens evne til at fornye sig og følge med tiden, hvilket betyder, at der er blevet produceret 23 meget forskellige film i løbet af 53 år. Nogle af disse er selvfølgelig bedre end andre, og da jeg har opnået ry som skolens Bond-ekspert, har jeg prøvet at finde de ti bedste, som I evt. kan nå et maraton med, inden I læner jer tilbage i biografsædet for at se det nyeste kapitel i spionsagaen.

Det skal i øvrigt bemærkes, at listen er sammensat af de indtil videre 23 officielle Bond-film, som er produceret af EON Productions og har haft premiere. Derfor er parodien af Casino Royale fra 1967 og Sean Connerys syvende Bondfilm Never Say Never Again fra 1983 ikke på listen, og da Spectre ikke har haft premiere endnu, har jeg naturligvis ikke kunnet bedømme den. Vi starter dog først med en lille honorable mention.

Honorable mention: The World is Not Enough (1999)

Bond i en (overvejende) kneben situation. Copyright: MGM/EON Productions

Bond i en (overvejende) kneben situation. Copyright: MGM/EON Productions

Hvem var Bond?: Pierce Brosnan

Handling: Da en af Bonds chef M’s gode venner, oliemagnaten Robert King, snigmyrdes af terroristen Renard, sendes Bond af sted for at beskytte Kings datter Elektra. Bond finder dog ud af, at Elektra og Renard har en større forbindelse til hinanden, end man umiddelbart skulle tro, og han må sammen med kernefysikeren Christmas Jones forhindre et komplot om at øge verdens oliepriser.

Dette er virkelig en Bondfilm, som folk elsker at hade. De største kritikpunkter går på, at filmen prøvede for hårdt på at lokke et yngre publikum til, og at skuespillerinden Denise Richards ikke var specielt overbevisende som kernefysiker. Alligevel er det en af de federe Bondfilm. Der er fantastiske actionsekvenser, f.eks. den hæsblæsende bådjagt på Themsen i filmens åbningssekvens. Det andet er et sæt fascinerende skurke, bl.a. Renard og hans evne til ikke at føle smerte. Til sidst indeholder filmen også nogle af de elementer, som gør Skyfall fantastisk – et angreb på MI6′s hovedkvarter og en fjende med et personligt forhold til M. Så hvis I syntes, at Skyfall var god, men at den manglede lidt action og elementer fra de klassiske Bondfilm, går I i hvert fald ikke galt i byen med The World is Not Enough.

10: Dr. No (1962)

Første glimt af Bond, James Bond på film. Copyright: MGM/EON Productions

Første glimt af Bond, James Bond på film. Copyright: MGM/EON Productions

Hvem var Bond?: Sean Connery

Handling: Da en engelsk embedsmand bliver myrdet af en gruppe snigmordere, sendes Bond til Jamaica for at undersøge sagen. Her støder han på CIA-agenten Felix Leiter, der undersøger et forsøg på at slå raketter ud af deres kurs. Agenternes eftersøgning bringer dem til Crab Key, hvor den mystiske dr. Julius No har sin base. Men den suspekte videnskabsmand prøver at forhindre Bond i at komme frem til sandheden.

Det overraskende ved denne film er, at mange af de klassiske Bondelementer ikke var introduceret endnu. Der er ingen åbningssekvens før titelsangen, ingen gadgets, ingen “James Bond vil vende tilbage” efter rulleteksterne. Alligevel er det en meget solid og jordnær krimi og en god introduktion til Bond, hans bror fra Langley Felix Leiter og ikke mindst ærkefjenderne fra SPECTRE. Connerys portrættering af Bond er rimelig tæt på Flemings originale figur og til tider ret mørk. Og så må man heller ikke glemme den berømte scene, hvor den første Bondpige Honey Ryder stiger op fra havet i bikini.

9: Licence to Kill (1989) 

Bond er ikke altid damernes ven. Copyright:  MGM/EON Productions

Bond er ikke altid damernes ven. Copyright: MGM/EON Productions

Hvem var Bond?: Timothy Dalton

Handling: Bond hjælper Felix Leiter med at fange narkobaronen Franz Sanchez, inden Leiter skal giftes. Med hjælp fra en korrupt agent slipper Sanchez dog fri, lemlæster Leiter og dræber hans kone. En oprørt Bond tager sagen i egen hånd, hvilket får M til at fratage ham hans licens til at dræbe. Det stopper dog ikke Bond, der ihærdigt prøver at infiltrere Sanchez’ narkoimperium.

Ligesom Daniel Craigs anden film i rollen, Quantum of Solace, er Licence to Kill en god gammeldaws historie om hævn uden meget af den charme og humor, som normalt præger Bondfilmene. Men hvor Quantum of Solace var en værre rodebunke af en film, er Licence to Kill bare den tand bedre. Dalton er måske det tætteste på Flemings Bond, der har været til dato, og selvom han til tider kan virke, som om han er komplet ligeglad med alt omkring sig, kan han samtidig også være lynende intens. Franz Sanchez er en af de skurke, der både kan være meget karismatiske og truende på samme tid, og selvom filmens stil engang imellem minder mere om en episode af Miami Vice end en Bondfilm, er det også meget forfriskende og bidrager til handlingen. Havde Quantum of Solace taget ved lære af denne film, var den mindst blevet lige så god.

8: Live and Let Die (1973)

Roger Moores Bond klar til kamp. Copyright: MGM/EON Productions

Roger Moores Bond klar til kamp. Copyright: MGM/EON Productions

Hvem var Bond?: Roger Moore

Handling: Tre MI6-agenter bliver myrdet inden for 24 timer, mens de var i færd med at undersøge den caribiske diktator dr. Kananga. Bond sendes til Harlem for at undersøge mordene og støder på gangsteren Mr. Big, der planlægger at oversvømme det sorte marked med heroin. Bond sendes på en vild jagt over Caribien og USA og må kæmpe mod både gangstere, voodoo og mystik.

Det var meget svært at vælge mellem denne og en anden af Moores film, Octopussy. Live and Let Die er et forsøg på at efterligne den dengang meget populære blaxploitation-bølge, der henvendte sig til et sort publikum, og det kan derfor være underligt at se Bond iblandt jazzede gangstere i Harlem og New Orleans. Jeg valgte filmen alligevel, da der er så mange ikoniske og fede øjeblikke. En højoktan flugt i en stjålen dobbeltdækker og speedbådsjagt i Louisiana er to af mange fede actionscener. Den overnaturlige voodoovinkel og truende Baron Samedi er begge helt unikke i forhold til resten af serien. Bland det med Roger Moores første tur i jakkesættet og den mest latterlige og fascinerende måde, Bond nogensinde har dræbt en skurk på, og du får en Bondfilm, som er ufattelig svær at glemme.

7: Tomorrow Never Dies (1997)

Bond ridende på motorcykel - desværre for ham ikke imod solnedgangen. Copyright: MGM/EON Productions

Bond ridende på motorcykel – desværre for ham ikke imod solnedgangen. Copyright: MGM/EON Productions

Hvem var Bond?: Pierce Brosnan

Handling: Da et engelsk skib tilsyneladende bliver sunket af kineserne, får Bond 48 timer til at finde den ansvarlige for angrebet. Sporet fører ham til den populære mediemogul Elliot Carver, der planlægger at bruge sin indflydelse til at starte en ny verdenskrig. Bond får hjælp af den kinesiske agent Wai Lin, der selv har fået den samme opgave.

Umiddelbart lyder skurken og hans plan lidt latterlig, men det ændrer sig, når man ser filmen. Elliot Carver er en af de mest bindegale skurke, som Bond har været oppe imod i hele serien, og eftersom medier styrer en stor del af, hvordan vores verdensbillede ser ud, giver hans plan lidt mere mening. Brosnans portrættering af Bond har også meget kant i denne film, hvilket ses i en fabelagtig scene, hvor han bliver truet af en meget spøjs lejemorder. Til sidst er der den kinesiske agent Wai Lin, som virkelig formår at sparke røv på samme niveau som Bond. Et sjovt lille plus er en scene, hvor Bond tager et smut forbi universitet for at lære dansk og samtidig også forfører sin lærer:

6: GoldenEye (1995)

006 og 007 - dobbelt så meget "licens" for pengene! Copyright: MGM/EON Productions

006 og 007 – dobbelt så meget “licens” for pengene! Copyright: MGM/EON Productions

Hvem var Bond?: Pierce Brosnan

Handling: I 1986 prøver Bond sammen med sin kollega 006, Alec Trevelyan, at sabotere en sovjetisk våbenfabrik. Missionen går galt, og Trevelyan må lade livet. Ni år senere prøver Bond at vænne sig til tilværelsen i en verden uden kold krig. Han får til opgave at stoppe terrorgruppen Janus, der har taget kontrollen af satellitvåbenet GoldenEye. I jagten på Janus kommer Bond også uventet til at konfrontere sin egen fortid.

På mange måder er GoldenEye den første moderne Bondfilm. Et af filmens tilbagevendende temaer er, om Bond overhovedet hører til i en verden, hvor den kolde krig for længst er overstået, men Bond formår selvfølgelig at vise, at selvom der ikke længere er et Sovjet at kæmpe imod, er der stadig fjender, som man kan bekæmpe stilfuldt iført jakkesæt. En anden god faktor ved filmen er, at 006 spiller en så stor rolle. Ganske vist har vi set lidt til de andre 00-agenter i tidligere film, men Alec Trevelyan spillet af Sean Bean skiller sig virkelig ud fra dem. Andre skurke som den russiske general Ourumov og den sadistiske Xenia Onatopp er også velspillede, og Brosnans første gang som Bond er godt udført. Vi får et billede af en bitter mand med et godt lag charme som forklædning.

5: For Your Eyes Only (1981)

En 2CV? Beklager Bond, du kan sgu ikke køre rundt i en Aston Martin i hver film. Copyright: MGM/EON Productions

En 2CV? Beklager Bond, du kan sgu ikke køre rundt i en Aston Martin i hver film. Copyright: MGM/EON Productions

Hvem var Bond?: Roger Moore

Handling: Bond sendes af sted for at hente det vigtige missilsystem ATAC tilbage fra et sunket efterretningsskib for at undgå, at systemet falder i sovjetiske hænder. Undervejs får Bond en uventet hjælpende hånd i form af rigmandsdatteren Melina Havelock, hvis forældre blev dræbt i forsøget på at finde ATAC’en. Sammen prøver Bond og Melina at finde frem til den skyldige, og sporene peger i retningen af smugleren Columbo.

Dette er nok den bedste Bondfilm med Roger Moore i hovedrollen. Efter den sidste film Moonraker, hvor klimakset udspillede sig i det ydre rum, var der brug for at gøre Bond mere jordnær igen. Og ned på jorden kom han sandelig! Moore har naturligvis stadig den charme, der er ikonisk for hans version af den hemmelige agent, men der er alligevel et par sjældne øjeblikke, hvor Bond er ret brutal i stil med Flemings originale figur. Actionen er sjov og velgennemtænkt, og en tur i en Citroën 2CV, et vintersportsområde og en klatretur op af et bjerg forvandles alle til geniale øjeblikke. Til sidst skal jeg nævne filmens historie. Den er sammensat af to gode Bondnoveller, og de er blevet smeltet sammen genialt. Sammen med GoldenEye har denne film nok et af de bedste plottwists i seriens historie.

4: Skyfall (2012)

Det er ikke nemt at vende tilbage fra de døde. Copyright: MGM/EON Productions

Det er ikke nemt at vende tilbage fra de døde. Copyright: MGM/EON Productions

Hvem var Bond?: Daniel Craig

Handling: En mission i Istanbul går grueligt galt, da en harddisk med undercoveragenters identiteter bliver stjålet, og Bond umiddelbart bliver dræbt i aktion. Da MI6′s hovedkvarter tre måneder senere bliver angrebet, og agenternes identiteter bliver lækket på nettet, vender en falleret Bond tilbage fra eksil for at stoppe truslen. Sporet fører Bond til den mystiske hacker Raoul Silva, der har sin egen høne at plukke med M.

Der er meget delte meninger om den nyeste Bondfilm. Nogle mener, at det er en af de bedste, mens andre ser den som en halvkedelig sæbeopera forklædt som actionfilm. Jeg hører til den første kategori. På mange måder er Skyfall for Daniel Craigs Bond, hvad GoldenEye var for Pierce Brosnans. Bond er igennem det meste af filmen faldet af på den og passer ikke ind i sin typiske helterolle. Alligevel formår han at komme på toppen igen og vise, at der stadig er brug for en hemmelig agent i det 21. århundrede. Hvor Casino Royale startede serien på en frisk, genføder Skyfall på en måde den klassiske Bond i vores egen samtid. Det er også fantastisk endelig at få et godt indblik i Bonds fortid på film, hvilket bringer Ian Flemings litterære oplæg tilbage til serien. Til sidst er det også spændende at se nye udgaver af opfinderen Q, sekretæren Moneypenny og ikke mindst M, og jeg glæder mig til at se mere til dem i Spectre.

3: From Russia with Love (1963)

Vær på vagt, Bond! De holder øje med dig... Copyright: MGM/EON Productions

Vær på vagt, Bond! De holder øje med dig… Copyright: MGM/EON Productions

Hvem var Bond?: Sean Connery

Handling: Den mystiske organisation SPECTRE, som ledes af den skumle Ernst Stavro Blofeld, planlægger http://cialisfrance24.com at likvidere Bond som hævn for at have forpurret deres planer. Som lokkemiddel beslutter de sig for at bruge den unge Tatania Romanova, som tilbyder at levere briterne en dyrebar sovjetisk kodemaskine, hvis Bond tager til Istanbul og henter både hende og maskinen.

På tredjepladsen skal vi helt tilbage og hive Bondfilm nr. 2 frem fra gemmerne. Hvad der gør From Russia with Love speciel er, at det er en af de få film i en serie om en hemmelig agent, der for alvor føles som en spionthriller frem for et eksotisk actioneventyr. Russerne udspioneres, SPECTRE tager dobbeltagenter i brug, og MI6-agenter udveksler kodeord for at sikre sig, at de taler med deres allierede. Istanbul er en fantastisk og smuk ramme for filmens figurer. Som allieret har Bond den karismatiske og muntre Kerim Bey, og snigmorderen Red Grant, der igennem filmen er lige i hælene på Bond, er både truende og et mørkt spejlbillede af den hemmelige agent. Filmen tager i øvrigt den geniale roman og pepper den op med et par hæsblæsende actionscener. Og så introducerer filmen os også for Bonds ærkfjende Blofeld, som måske/måske ikke vender tilbage i Spectre.

2: On Her Majesty’s Secret Service (1969)

Bnd står endnu engang over for sin ultimative ærkefjende - Ernst Stavro Blofeld! Copyright: MGM/EON Productions

Bond står endnu engang over for sin ultimative ærkefjende – Ernst Stavro Blofeld! Copyright: MGM/EON Productions

Hvem var Bond?: George Lazenby

Handling: Da Bond redder komtessen Tracy di Vincenzo fra at begå selvmord, fører hendes far ham på sporet af Blofeld. I forklædning drager Bond til sin ærkefjendes mystiske helseklinik Piz Gloria i de Østrigske Alper. Her må Bond spolere Blofelds plan om at hjernevaske unge kvinder til skabe global hungersnød, medmindre Blofeld får amnesti og tildelt et grevskab.

On Her Majesty’s Secret Service skiller sig ud fra de andre på listen ved at være en given Bondskuespillers eneste film, i dette tilfælde George Lazenbys. Men det betyder bestemt ikke, at det er en dårlig film! Et stort omdrejningspunkt for filmen er den kærlighedshistorie, der udspiller sig mellem Bond og Tracy. Hun spilles eminent af Diana Rigg, og hendes stædige og handlekraftige personlighed gør det meget troværdigt, at Bond ville have lyst til at slå sig ned med hende. De østrigske Alper er den perfekte location, og der er plads til nogle hæsblæsende jagter på ski ned ad bjergene. Græskamerikanske Telly Savalas leverer en af de bedste versioner af Blofeld til dato, som både er truende og intelligent, men også i stand til at stå over for Bond i nævekamp og bobslæderæs. George Lazenby passer perfekt til rollen som Bond i denne film, og jeg har meget svært at forestille mig Connery i rollen. Til sidst skal nævnes den overraskende og sørgelige slutning, som i den grad er med til at udvikle Bonds karakter.

1: Casino Royale (2006)

"Undskyld M, jeg kan ikke høre dig. Forbindelsen bliver lidt dårlig..." Copyright: MGM/EON Productions

“Undskyld M, jeg kan ikke høre dig. Forbindelsen bliver lidt dårlig…” Copyright: MGM/EON Productions

Hvem er Bond?: Daniel Craig

Handling: I sin første mission som 00-agent lykkes det Bond at forpurre den kriminelle finansmand Le Chiffres planer, hvilket får ham til at arrangere en pokerturnering i Montenegro i et desperat forsøg på at vinde sine penge tilbage. Bond tager sammen med forvalteren Vesper Lynd af sted for at vinde turneringen og afpresse Le Chiffre for vigtige informationer imod beskyttelse fra hans kreditorer. Undervejs bliver Bond forelsket i Vesper, hvilket får fatale konsekvenser.

Hvad er der at sige? Casino Royale er en fandens god film! Når man alligevel skulle starte serien forfra med en ny Bond, kunne man lige så godt bruge den allerførste af Ian Flemings romaner, men den har fået sig en kærlig opdatering. For det første er der mere action, hvilket byder på fantastiske scener som parkour på Madagaskars tage og byggepladser og et fantastisk klimaks i et synkende venetiansk hus. Selv pokerturneringen på titlens casino er så intens og velspillet, at man spændt følger med. Eva Greens Bondpige Vesper Lynd udmærker sig ved at være en af de eneste kvinder, der både har formået at stjæle og knuse Bonds hjerte, og de to danske skuespillere Mads Mikkelsen og Jesper Christensen brillerer som henholdsvis Le Chiffre  og hans mystiske overordnede fra Quantum, Mr. White. Man føler også virkelig, at Daniel Craigs Bond er en ægte person med følelser og laster frem for bare en superagent på eventyr, og han rammer den perfekte balance mellem tør humor og indebrændt frustration og vrede. Til sidst har Casino Royale sat en meget høj standard for efterfølgende Bondfilm, som endnu ikke helt er blevet levet op til.

Dette var min liste over de 10 bedste eventyr med Bond, James Bond. Men hvad synes I? Bør en anden film snuppe førstepladsen? Hvad er der blevet af klassikere som Goldfinger og The Spy Who Loved Me? Lad os endelig høre! Uanset hvad får I chancen for at se mere til Bond, når han vender tilbage i Spectre på fredag d. 30/10: