Nervepirrende efterfølger putter “mørk” i Carl Mørck

Titel: Fasandræberne

Genre: Krimi

Medvirkende: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Johanne Lousie Schmidt, Danica Curcic, Pilou Asbæk, David Dencik, Sarah-Sofie Boussnina, Søren Pilmark

Instruktør: Mikkel Nørgaard

Afdeling Q er klar til endnu en svingom! Copyright: Zentropa

Afdeling Q er klar til endnu en svingom! Copyright: Zentropa

Undertegnede er bestemt ikke en fan af Jussi Adler-Olsen. Der er et eller andet med hans meget specielle og grovkornede skrivestil, som irriterer mig voldsomt. Der er dog en ting, man må give manden – han kan virkelig finde ud af at lave nogle spændende historier. Derfor var det fantastisk for mig, da Kvinden i Buret blev filmatiseret sidste år. Fantastisk kemi mellem Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares samt et mørkt og spændende mysterium, som vor helte måtte løse gjorde filmen til en af de bedste scandinavian noirs siden Lars Keplers Hypnotisøren – bogen, vel og mærke, ikke den suverænt skuffende film. Nu er det samme hold tilbage med Fasandræberne, og kan Carl Mørck og Assad holde dampen oppe? Eller kommer denne sag for Afdeling Q til at hvile i skyggen af sin forgænger?

Vi afbryder denne krimi for at give jer A Clockwork Orange! Copyright: Zentropa

Vi afbryder denne krimi for at give jer A Clockwork Orange! Copyright: Zentropa

Carl Mørck og Assad er blevet landskendte efter deres første opklarede sag, men ellers går det sløjt for Afdeling Q. Da en pensioneret politibetjent begår selvmord, drages makkerparret sammen med sekretæren Rose ind i et 20 år gammelt dobbeltmord. Sporene peger hurtigt i retning af Griffenholm kostskole – og tidligere elever Ditlev Bram og Ulrik Dybbøl, som nu er en del af Danmarks ypperste jetset. Der er kun ét vidne til mordet – Kimmie Lassen, som gik under jorden kort efter og har strejfet rundt i Københavns gader lige siden. Det bliver derfor et kapløb om tiden for Carl at finde hende, så Ditlev og Ulrik kan få deres straf – og hun kan få sit liv tilbage.

Asbæk og Dencik er psykopater med stil. Copyright: Zentropa

Asbæk og Dencik er psykopater med stil. Copyright: Zentropa

Med hensyn til opbygningen skiller Fasandræberne sig ud fra sin forgænger. Hvor morderen og hans motiv langsomt blev afsløret i Kvinden i Buret, står det allerede klart tidligt i filmen, at Ditlev og Ulrik er morderne. I stedet bruger filmen mere tid på at undersøge Kimmies forhold til Ditlev i flashbacks fra deres kostskoletid. Alene denne del af filmen er så spændende, at den sagtens kunne fylde en hel film for sig selv – det skyldes bl.a. Sarah-Sofie Boussninas (Lærkevej) fantastiske præstation som en ung Kimmie. Med hensyn til Ditlev (Pilou Asbæk) og Ulriks (David Dencik) motiv er det også helt anderledes – de har tilsyneladende ikke noget overhovedet. De er bare afhængige af at udføre ultravold i bedste A Clockwork Orange-stil – nogengange for at manipulere med mennesker eller som hævnagter, men andre gange bare fordi de har lyst. Det gør det skræmmende, at de ikke altid har nogen grund til at handle, som de gør – hvilket også gør dem mere realistiske end de nogengange lidt for konstruerede krimimordere.

Forholdet mellem Carl og Kimmie er et vigtigt punkt i filmen. Copyright: Zentropa

Forholdet mellem Carl og Kimmie er et vigtigt punkt i filmen. Copyright: Zentropa

En af de største trækplastre ved den første film var forholdet mellem den bitre og alvorlige Carl Mørck og den rare og utraditionelle Assad, og kemien holder stadig i denne film. Introduktionen af den hyggelige og pædagogiske sekretær Rose som makkerparrets tredjehjul giver også mulighed for endnu flere sjove scene mellem den dystre betjent og hans glade hjælpere. Forholdet mellem de to bliver dog udbygget endnu mere i Fasandræberne. Denne sag er nemlig ikke bare et mysterium, der skal løses. For Carl bliver det en personlig affære, og han gør sit bedste for at sørge for, at Kimmie får det liv tilbage, hun har mistet på grund af mordet. Assad er stadig den muntre type, men her går det virkelig op for os, hvor meget Carl betyder for ham, og hvor meget han prøver at beskytte sin ven.

Assads venskab med Carl stikker dybere, end man umiddelbart skulle tro. Copyright: Zentropa

Assads venskab med Carl stikker dybere, end man umiddelbart skulle tro. Copyright: Zentropa

Fasandræberne formår at komme helt ind under huden på sine karakterer – både gamle og nye – og historien er spændende, mørk og mere personlig. Det er dog også en meget voldsom film, bl.a. pga. Kimmies grufulde baggrundshistorie og de to gerningsmænds voldelige natur. Kan man leve med det, byder filmen på en grum og velskrevet tour de force med Afdeling Q. Om den kan overgås, får vi først at vide, når Flaskepost fra P rammer det hvide lærred i 2015.

Seks ud af seks svanevinger

Trailer: