Ny rumrejse er årets bedste film

Titel: Interstellar

Genre: Science fiction, drama

Medvirkende: Matthew McCounaghey, Anne Hathaway, David Gyasi, Mackenzie Fox, Jessica Chastain, Michael Caine

Instruktør: Christopher Nolan

Christopher Nolan, mine damer og herrer

Christopher Nolan, mine damer og herrer!

Det skal lige understreges, at undertegnede er helt vild med Christopher Nolan. Hans film er helt fantastiske, både på den visuelle og plotmæssige side, og han er klart en af de bedste instruktører i Hollywood for tiden. Så da jeg første gang hørte, at manden, der gav os Memento, The Prestige, The Dark Knight-trilogien og Inception, var i gang med at lave en film om ormehuller og rumrejse, kunne jeg næsten ikke vente. Nu er ventetiden forbi, og resultatet er ikke bare et spændende rumeventyr, men også en film om kærlighed til sin familie og om at ofre sig for menneskeheden.

Forholdet mellem far og datter fylder en stor del af Interstellar. Copyright: Warner Bros/Paramount/Syncopy

Forholdet mellem far og datter fylder en stor del af Interstellar. Copyright: Warner Bros/Paramount/Syncopy

Interstellar foregår et par generationer ude i fremtiden. En plantepest har udryddet størstedelen af alle jordens kornsorter. Der er ikke længere brug for videnskabsmænd, men for landmænd. Det betyder, at den tidligere ingeniør og pilot Cooper (McCounaghey) er tvunget til at dyrke jorden. På mystisk vis bliver han ledt til NASA’s hovedkvarter, som kun består af 16 mand i et rum. En af dem er Coopers gamle lærermester Brand (Caine), som indvier ham i en vigtig mission. NASA har opdaget et ormehul omkring Saturn, som fører til en fjern galakse, og de har tænkt sig at sende et hold astronauter ud for at teste, om menneskeheden kunne rejse til nogle af de screenede planeter og bosætte sig der. Da Cooper er en fremragende pilot, er han så godt som den eneste, der kan flyve skibet. Men det er ikke en let beslutning, for han må muligvis indstille sig på aldrig at se sin datter Murphy (Fox, Chastain) igen for at redde menneskeheden som art.

Matthew McCounaghey i topform! Copyright: Warner Bros/Paramount/Syncopy

Matthew McCounaghey i topform! Copyright: Warner Bros/Paramount/Syncopy

Nolan har altid et par faste gengangere på rollelisten i sine film, og Interstellar er ingen undtagelse. Anne Hathaway spiller fint som Brands datter Amelia, som giver Cooper godt modspil på missionen, men også har sin sårbare side. Caine gør det også godt som den gamle, blide mentor, dog med et twist. Den skuespiller, der virkelig stjæler showet, er dog McCounaghey. Det er utroligt at se, hvordan han er gået fra at være ham den fjogede i romantiske komedier til en af Hollywoods bedste skuespillere. Vi føler virkelig med Cooper og det dilemma, han er stillet i. Endelig får han muligheden for at gøre det, han altid har villet gøre, men hvad nytter det, hvis han måske aldrig kommer til at se sin familie igen? Sammen med en masse biroller, bl.a. militærrobotten TARS med 75 % humor og hans mere afmålte robotmakker CASE, er der også en mere celeber skuespiller på rollelisten, som jeg af spændings skyld ikke vil nævne her. I kender ham sikkert, og han spiller suverænt i denne film.

Se godt efter, børn! Sådan ser et sort hul ud! Copyright: Warner Bros/Paramount/Syncopy

Se godt efter, børn! Sådan ser et sort hul ud! Copyright: Warner Bros/Paramount/Syncopy

En stor del af Nolans film er det visuelle, og her fejler Interstellar heller ikke. Filmen er baseret på fysikeren Kip Thornes teorier, og han har også været med indover filmen som konsulent. Det byder på masser af flotte rumfænomener som et stort, kugleformet ormehul, en rejse gennem hyperrummet og et stort, faretruende sort hul. På planternes overflade bydes der ofte på flotte fænomener som frosne skyer og tårnhøje tsunamibølger, og man føler sig meget lille i det store og farlige kosmos. Da jeg anmeldte Gravity, ærgrede jeg mig over, at jeg ikke havde set den i biografen, og på samme måde opfordrer jeg er alle til at se denne film, mens den stadig kører i biografen.

Matthew McCounaghey besluttede sig for at streame filmen til sin gamle laptob. Han blev meget skuffet. Copyright: Warner Bros/Paramount/Syncopy

Matthew McCounaghey orkede ikke at gå i biffen og besluttede sig for at streame filmen til sin gamle laptob. Han blev meget skuffet. Copyright: Warner Bros/Paramount/Syncopy

Interstellar er noget af en rutsjetur. Det ene øje blik følger man astronauterne i livsfarlige situationer, og man finder sig tit siddende på kanten af biografsædet. Det næste øjeblik fylder kærlighed og overvejelser et stort øjeblik. Skal Cooper hurtigst muligt finde en planet, så de kan nå at komme hjem til Murphy? Hvis en time på planeternes overflade svarer til syv år på jorden, må de bruge tid som en resurse, for hvad nytter det, hvis alle på jorden er døde, inden de kommer tilbage? Interstellar behandler store emner. Hvor langt vil man gå for at redde sin familie kontra for at redde sin art? Kan man overhovedet sætte sig over sig selv og tænke på hele menneskeheden? Det er de temaer, som gør Interstellar til så meget mere end en fancy rumrejse. Historien er medrivende og spændende, men også tænksom, inspirerende og appellerer til at følge ens hjerte. Historien kan godt gå hen og blive syret engang imellem, specielt henimod slutningen, men det gør den bare endnu mere spændende og uforudsigelig. En fantastisk historie, spændende figurer, flotte effekter og et smukt soundtrack af Hans Zimmer gør dette til en af Christopher Nolans bedste film til dato – og måske også årets bedste film.

Seks ud af seks svanevinger.

Trailer: