Nyt superheltebrag løfter Marvel til nye højder

Titel: Avengers: Age of Ultron

Genre: Superheltefilm, science-fiction, action

Medvirkende: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, James Spader, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olson, Paul Bettany og Samuel L. Jackson

Instruktør: Joss Whedon

Engang var superhelte noget, nogle få indviede mennesker fulgte i tegneseriehæfter. Men i dag er de kappeklædte helte blevet hvermandseje, og det skyldes til en stor del filmene om Marvels superhelte. For tre år siden mødtes seks af dem – Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Widow og Hawkeye – og de blev et formidabelt hold i den første film om Marvels Avengers-gruppe. Nu er de samlet igen efter en række soloeventyr, men føles filmen stadig lige så medrivende, spændende og sjov?

Avengers, assemble! Copyright: Marvel Studios/Walt Disney Pictures

Avengers, assemble! Copyright: Marvel Studios/Walt Disney Pictures

Avengers er på mission i Østeuropa for at generobre guden Lokes scepter fra den fjendtlige organisation HYDRA. Her får Tony Stark (Iron Man) en vision om, at heltegruppen vil dø, og at han kunne have forhindret det, hvis han ville. Tynget af skyld bygger han derfor sammen med Bruce Banner (Hulk) forsvarsprogrammet Ultron, hvis formål er at skabe vedvarende fred. Men det går ikke som planlagt. Ultron har nemlig et skævvredent verdenssyn, hvor den sikreste vej til fred er at udrydde Avengers og resten af menneskeheden. Det er nu op til de kappeklædte helte at besejre Ultron og hans håndlangere, den superhurtige Quicksilver og mystiske Scarlet Witch. Samtidig må de også holde sammen som gruppe, mens de hver især plages af deres egne personlige dæmoner.

Tony Stark tænker over, hvor dårlig en idé, det var at lave en dræberrobot. Copyright: Marvel Studios/Walt Disney Pitures

Tony Stark tænker over, hvor dårlig en idé, det var at lave en dræberrobot. Copyright: Marvel Studios/Walt Disney Pitures

På det historiemæssige plan følger filmen den samme skabelon som den første film – skurk dukker op, heltene jager ham rundt over hele verden, lærer at kæmpe sammen som et hold og møder skurken i en konklusion af episke proportioner. Alligevel formår Age of Ultron at dykke lige så meget ned i de forskellige figurers psyke, som var det heltenes egne solofilm. Hver helt har sin egen frygt og sine egne bekymringer, og de spiller en væsentlig og central rolle i filmen. Der er generelt mange stille og følsomme historier som pause mellem øretæverne og de larmende effekter. F.eks. får Hulk og Black Widow stærke følelser for hinanden og overvejer at droppe livet som superhelte, mens de har chancen, og man får også et spændende indblik i Hawkeyes liv uden for holdet. Generelt er det også befriende at se mere til bueskytten i denne film, og hvor han var hjernevasket af skurken i det meste af etteren og måtte reddes af de andre, er det nu ham, der må hanke op i de andre helte.

Hawkeye, dagens helt i skysovs! Copyright: Marvel Studios/Walt Disney Pictures

Hawkeye, dagens helt i skysovs! Copyright: Marvel Studios/Walt Disney Pictures

Det betyder dog stadig ikke, at filmen tager sig selv alt for alvorligt. Marvelfilmene er kendt for at være sjove og uhøjtidelige, og den tradition fører Age of Ultron bestemt videre. Der er en del jokes, der går igen igennem filmen. F.eks. diskuterer heltene indædt om, hvem andre end Thor, der er værdig til at løfte Mjølner, og Captain America må flere gange bøde for en lidt uheldig udtalelse i starten af filmen. Desuden er actiondelen fænomenal, og det er en fryd at se heltene flyve forbi ens øjne og bruge deres kræfter. En fantastisk scene er kampen mellem Iron Man og Hulk i en afrikansk storby, mens klimakset er det vildeste, der har været i en Marvelfilm til dato.

 

En kamp, der måske vil gå over i filmhistorien! Copyright: Marvel Studios/Walt Disney Pictures

En kamp, der måske vil gå over i filmhistorien! Copyright: Marvel Studios/Walt Disney Pictures

Filmen viser både en masse gamle kendinge, mens helt nye helte og skurke kommer på banen. På trods af det føles filmen meget afbalanceret, og hver helt får præcis så meget tid, der er behov for. Det hjælper også, at de nye figurer er interessante. Det gælder f.eks. Quicksilver, der med sin benhårde og seje attitude formår at overgå rivalerne fra FOX’s udgave af helten i X-Men-serien. Hans søster Scarlet Witch er også en spændende figur, der med sine mystiske kræfter er en smule mere magisk og anderledes end noget, vi tidligere har set i universet.

Søskendeparret poserer for kameraet. Copyright: Marvel Studios/Walt Disney Pictures

Søskendeparret poserer for kameraet. Copyright: Marvel Studios/Walt Disney Pictures

Men ingen helt er lige så interessant som sin skurk, og dér leverer Ultron virkelig varen. Han er nemlig det sidste, man ville forvente af en megalomanisk dræberrobot. Han kan være ond og truende, men også morsom, rap i replikken og generelt bare meget menneskelig. Filmen formår også at give en vis forståelse af Ultrons motiver, hvilket sammen med James Spaders fantastisk stemme gør skurken til en af de bedste i et univers, der både har haft mindeværdige og forglemmelige trusler mod menneskeheden.

Hil Ultron, Marveluniversets nye skurkekonge! Copyright: Marvel Studios/Walt Disney Picutres

Hil Ultron, Marveluniversets nye skurkekonge! Copyright: Marvel Studios/Walt Disney Picutres

Avengers: Age of Ultron er et af de bedste kapitler i Marvels storslåede superhelteunivers, der med lige dele action og nærhed giver to timer og tyve minutters god underholdning for alle pengene. På mange måder formår den også at skabe nogle fundamentale ændringer i universet, ligesom Captain America: The Winter Soldier gjorde for et år siden, og den bygger op til den næste fase af soloeventyr med gamle og nye helte. Hvis Marvel formår at holde standarden, som de har sat med denne film, skal det nok blive godt.

Seks ud af seks svanevinger

Trailer: