Samsø set fra vindmølleperspektiv – 1.g’ere fortæller om Samsø-turen

Gode lange cykelture blandt vidtudstrakte marker. Masser af ny og brugbar viden om, hvordan et lille samfund blev et af landets grønneste. Og spandevis af spas og bonding med sine nye klassekammerater. Disse tre er nogle af de vigtigste ting ved NGG’s Samsø-tur. Hvert år besøger alle 1.g’ere øen for at lære deres nye kammerater bedre at kende, men også for at samle viden til den opgave, der ligger og lurer omkring juletid.

Ytringg har hevet fat i fire elever, der gerne vil fortælle om deres introtur. De elever er Alexander Hjelmgaard, Oscar Kjaer og Isabel Lytton fra 1.y og Ellen Ruus Sundby fra 1.v.

Fra venstre til højre: Alexander, Oscar, Isabel og Ellen.

Fra venstre til højre: Alexander, Oscar, Isabel og Ellen.

Samsøturen bød igen på velkendte oplevelser som cykelture rundt på Samsø, et fagligt program på Energiakademiet Samsø og den store klassedyst på Stenvang. Men der var også et nyt punkt på programmet, da 1.g’ere skulle besøge virksomhederen Kalundborg Forsyning og Kalundborg Symbiosis, inden de hoppede på færgen til Samsø.

Kalundborg og rejsen til Samsø:

Foto: Ellen Ruus Sundby, 1.v

Foto: Ellen Ruus Sundby, 1.v

Isabel:  Mandag morgen gik det løs. Vi skulle af sted til Samsø. Første stop med Kalundborgbussen var Kalundborg Forsyning. Her så vi, hvordan vandet gennem flere stadier blev renset, inden det kom ud i den såkaldte ”recipient”. Efterfølgende stop var Kalundborg Symbiosis, hvor vi lærte om, hvordan industrierne udnytter hinandens affaldsstoffer og samtidig sparer penge.

 Så blev det tid til at sejle til Samsø.  Her sad folk enten og underholdt hinanden med snak og spil, ellers stod de oven på dækket og beundrede cirklen, hvori der stod ”Selfie Point”.”

Cykelturene på Samsø:

Isabel: “Der var godt med vind da vi ankom til Samsø, og det var jo ingen hemmelighed at vi skulle cykle. Man kan ikke sige andet end at vi satte gang i Samsø, da vi kom cyklende med høj musik. Så kom grusstien som vi alle hadede så meget! Et godt stykke, hvor vi bumlede op og ned før vi ankom til Stenvang. Så var der aftensmad kl. 18 og efterfølgende fælles aktiviteter.”

Tyregården og vindmøllen:

Alexander: Vi tog af sted tidligt om morgenen for at cykle til Tyregården, hvor vi fik et foredrag af ejeren af gården om vindmøllerne. Der var otte stiger der tilsammen førte os 50 m op til toppen, hvor taget blev åbnet, så der var frit udsyn til hele Samsø.”

Oscar: Da vi [mødte] Jørgen på achat sildenafil pfizer di hans gård, fik vi et https://www.viagrasansordonnancefr.com andet perspektiv af vindmøller. Det kunne godt være, at de var gode og generede masser af grøn strøm, men de var utrolig dyre at holde i stand. Da kom man til at tænke på, om de solceller, han havde sat op, så ikke var en bedre idé. Dog er der intet, der slår udsigten fra en vindmølle.”

Isabel: Næste morgen skulle vi tidligt op. Nu skulle vi ud og cykle igen! Sådan en dag bestod af at besøge forskellige ”samsinger”, som hver især gør noget for at vedligeholde Samsø som værende en vedvarende energi ø.

 Den oplevelse på turen, som gav et stort indtryk på mange af os, var nok vindmøllen.  Vi fik muligheden for at kravle op i en 50 meter høj vindmølle. Det var selvfølgelig på egen risiko, men mange af os gjorde det alligevel. Vi skulle kravle op af en stige, og for hver sjette meter var der en træplatform, vi kunne stå på. Da jeg var deroppe, gik lyset pludselig ud, så vi kravlede op i mørke. Det gjorde vi, indtil nogen fandt ud af, at det nok ville være en god ide at tænde for kontakten.

 Da vi var nået toppen, stod vi alle i et lille rum, da vindmølle-ejeren Jørgen pludselig trykkede på en knap. Så åbnede den sig og afslørede en fantastisk udsigt.”

Sådan ser en vindmølle ud nedefra... Foto: Ellen Ruus Sundby, 1.v

Sådan ser en vindmølle ud nedefra… Foto: Ellen Ruus Sundby, 1.v

...og sådan ser den ud oppefra. Foto: Isabel Lytton, 1.y

…og sådan ser den ud oppefra. Foto: Isabel Lytton, 1.y

Golfbanen:

Alexander: “Efter Tyregården cyklede vi videre til Samsø Golfklub. Her blev vi introduceret til golfbanen, og hvordan den blev drevet af vedvarende energi og om deres planer med den for fremtiden.”

Oscar: “Egentligt var turen ud til golfbanen ikke dagens punkt. Jeg personligt lærte intet andet, end hvor farligt det kunne være at sprøjte på golfbanerne. Men greenkeeperen var meget stolt af hans elektriske græsslåmaskine, det var han meget glad for at demonstrere.”

Energiakademiet Samsø:

Energiakademiet i al dets pragt! Foto: Ellen Ruus Sundby, 1.v

Energiakademiet i al dets pragt! Foto: Ellen Ruus Sundby, 1.v

Alexander: “Energiakademiet var det næste på dagsplanen. Her fik vi fortalt om Samsø’s energiproduktion, samt om deres mål, at blive en fossilfri ø inden 2030.”

Oscar: På Energiakademiet var, mildt sagt, alle ved at falde i søvn, inklusiv mig. Ikke fordi det var kedeligt, nej nej, det var meget lærerigt, vi var bare alle meget trætte.”

Ellen: Energiakademiet virkede til at være et superspændende projekt, og beboerne på Samsø snakkede meget positivt om det. Dog var vores foredrag ret så kedeligt, så vi var næsten alle ved at falde i søvn. Men der er ingen tvivl om, at det er et fedt initiativ!”

Halmvarmeværket:

Masser af halm, parat til at blive hakket i stykker og futtet af. Foto: Ellen Ruus Sundby, 1.v

Masser af halm, parat til at blive hakket i stykker og futtet af. Foto: Ellen Ruus Sundby, 1.v

Alexander: “Sidste stop, før vi var hjemme, var halmfjernvarmeværk i Tranebjerg. Her fik vi fortalt om energien, der kunne skaffes fra halmballerne, og om hvordan man udvinder energien.”

Oscar: Det var virkeligt ikke noget at råbe hurra for. Vi fik ikke meget at vide end det som vi allerede vidste. Men så så vi hvordan et halmvarmeværk virker og det var da spændende.”

Om turen generelt:

Parfodbold - en af de aktiviter, der skal ryste 1.g'erne sammen. Foto fra NGG's Facebook-side

Parfodbold – en af de aktiviter, der skal ryste 1.g’erne sammen. Foto fra NGG’s Facebook-side

Alexander: “Introturen til Samsø var en fantastisk måde at ryste alle 1.g’ere sammen og få lært hinanden at kende samt en god måde at samle informationer ind til vores kommende NV-opgave. Tutorarrangementerne om aftenen var fantastisk planlagt og fik alle i højt humør.”

Oscar: Turen til Samsø var en fed oplevelse. Man kom ikke kun tættere på ens venner, men man blev også klogere på vedvarende energi. Vi fik at vide, at vi var den første årgang til at komme til Kalundborg og blive klogere på ’Kalundborg Symbiosis’. Det var også meget spændende, da man kunne høre og se, hvordan firmaerne bruger de andre firmaers affaldsstoffer som ressourcer.”

Ellen: Det bedste ved turen var helt klart, at vi blev rystet sammen både som klasse og som årgang. Vi lærte meget om hinanden på meget kort tid, og så lærte vi også nogle af vores nye lærere at kende. Min klasse har helt klart fået et bedre sammenhold på turen! Specielt pigerne blev meget tætte på turen, og drengene havde deres egen fest døgnet rundt. Tutorerne var virkelig gode til at lave nogle aktiviteter, der fik rystet os godt sammen.”

Alt i alt har Samsøturen set ud til at være en hyggelig og lærerig oplevelse for 1.’erne, men noget kunne tyde på, at samsingerne muligvis skulle prøve at spice programmet lidt op, inden næste hold af 1.g’ere vender tilbage næste skoleår.

1.g'erne takker af for nu!

1.g’erne takker af for nu!

Tusind tak til Alexander, Oscar, Isabel og Ellen for deres fantastiske indlæg! Har I ikke fået set tutor Mads Iversens stemningsvideo, kan I se den her: