To YouTubere leverer skør og sjov film

Titel: Smosh: The Movie

Genre: Komedie

Medvirkende: Anthony Padilla, Ian Hecox, Jillian Nelson, Brittany Ross, Michael Ian Black, Jenna Marbles, Grace Helbig og Steve Austin

Instruktør: Alex Winter

Hvis I tit er på YouTube og bruger hjemmesiden til andet end at høre musik, har I muligvis stødt på Smosh. I 2005 besluttede de to gymnasievenner Anthony Padilla og Ian Hecox sig for at mime kendte temasange og smide dem på den dengang helt nye videodelingsside. Deres version af Pokémontemaet blev et kæmpe hit, og det blev startskuddet på ti års skøre sketches, parodier og endda årlig madkamp. Deres vanvittige og uventede humor har gjort Ian og Anthony til internetstjerner, og i en periode var Smosh endda den kanal på YouTube, som flest brugere abonnerede på. Men over de sidste par år har de ugentlige sketches været af svingende kvalitet, og svenske PewdiePie har med sine spilvideoer overtaget førstepladsen. Nu har Smosh endelig fået sin egen film, men kan den leve op til de gode gamle sketches, eller er luften ved at gå ud af ballonen for Ian og Anthony?

Anthony Padilla og Ian Hecox - skaberne af Smosh. Copyright: 20th Century Fox/Lionsgate

Anthony Padilla og Ian Hecox – skaberne af Smosh. Copyright: 20th Century Fox/Lionsgate

Noget kunne tyde på det sidste – i filmens univers i hvert fald. De to gymnasievenner er nemlig så småt ved at vokse fra hinanden. Anthony prøver på at lægge sit liv om, er flyttet hjemmefra og har fået sig et job som pizzabud. Dette er til stor irritation for Ian, der stadig bor hjemme og savner det sjov, han plejede at have med sin bedste ven. Da en pinlig video, hvor Anthony dummer sig til gymnasiegallafesten, går viralt på YouTube, begiver de to venner sig af sted for at få videoen fjernet, inden Anthonys gamle flamme Anna får set den. Med hjælp fra chefen af YouTube, der underligt nok bærer navnet Steve Youtube, begiver Ian og Anthony sig på en vild og skør færd, der strækker sig over adskillige virale videoer. Samtidig bliver deres venskab sat på en alvorlig prøve.

Gorillaer med motorsave er blot en af mange farer, der lurer i YouTubes jungle. Copyright: 20th Century Fox/Lionsgate

Gorillaer med motorsave er blot en af mange farer, der lurer i YouTubes jungle. Copyright: 20th Century Fox/Lionsgate

Smosh har over ti år introduceret mange figurer, som ville have været oplagte at bruge i filmen. Det er derfor overraskende, at filmen adskiller sig fra sketchenes univers. Humoren samt Ian og Anthonys forhold er overført fra de korte videoer, men havde du forventet at skulle se mere til f.eks. det fulde marsvin Charlie, Teleporting Fat Guy eller Stewie, bliver du nok lidt skuffet. I stedet vælger filmen at parodiere selve YouTube, og der gør filmen et fantastisk job. Selvom de virale videoer, som Ian og Anthony invaderer på deres færd, er fiktive, kan man tydeligt nikke genkendende til nogle af dem. Temasangen til et Pokémon-lignende spil spiller også en væsentlig rolle, hvilket er et fint anerkende nik til de tidligste Smosh-videoer. Udover det er der også en række gæsteoptrædener fra andre YouTubere, bl.a. gameren Markiplier, Harley Morenstein fra Epic Meal Time og vloggeren Jenna Marbles. Specielt sidstnævnte giver godt modspil til de to venner og er en af de mest underholdende ting ved filmen.

Man ved, at man er fanget i YouTube, når man havner i en reklame. Copyright: 20th Century Fox/Lionsgate

Man ved, at man er fanget i YouTube, når man havner i en reklame. Copyright: 20th Century Fox/Lionsgate

Det mest markante ved filmen er humoren. Som nævnt tidligere er den overført fra de ugentlige sketches, og den gennemsyrer klart filmen. Det er den skøre handling og parodiering af YouTube et tydeligt tegn på. Det er dog ikke alene positivt. Nogle gange er vittighederne og handlingen så syret og uventet, at man ikke kan undgå at grine. Andre gange virker humoren for plat eller falder til jorden. Dette er Steve Youtube-figuren et godt eksempel på. Smosh-fans vil være indforstået med den specielle humor, men for nytilkomne vil humoren være meget knald-eller-fald. Til gengæld gør filmen op for den svingende kvalitet med en overraskende rørende historie, der dybest set handler om at være tro mod sig selv. Det er også spændende at se konflikten mellem Ian og Anthony. Selvfølgelig er det ikke noget nyt, da der altid har været en eller anden form for uoverenstemmelse, som spillede sig ud mellem de to venner i sketchene. I filmen kan man stadig mærke, at Ian og Anthony er venner, men man føler også, at deres venskab virkelig er sat på spil. Det giver en mere seriøs tone end sketchene, hvor konflikten tit har været hanekamp eller et forsøg på at overbevise modparten om et bestemt synspunkt.

Steve Youtube er et eksempel på filmens humor - nogle gange sjov, andre gange plat. Copyright: 20th Century Fox/Lionsgate

Steve Youtube er et eksempel på filmens humor – nogle gange sjov, andre gange plat. Copyright: 20th Century Fox/Lionsgate

Når det kommer til stykket, er Smosh: The Movie en meget underholdende film, der har lidt mere på hjerte, end man umiddelbart skulle tro. Det er ikke en fantastisk film, og humoren er heller ikke for alle. Er du Smosh-fan eller bruger meget tid på YouTube, er filmen klart for dig. Er du ingen af delene, men bare leder efter halvanden times god underholdning, burde du give den en chance. Måske kan filmen være med til at introducere dig til Ian og Anthonys skøre univers.

Fire ud af seks svanevinger.

Trailer: