Ytringgs guide til den nye elev! – version 2.0

BEMÆRK: Dette er en opdateret udgave af Ytringgs guide til den nye elev! fra august 2014.

Velkommen til Nordsjællands Grundskole og Gymnasium! Her på redaktionen glæder vi os meget til at møde jer alle sammen, og vi ønsker selvfølgelig, at I kommer bedst muligt i gang. Derfor har vi lavet denne guide, der så simpelt som muligt sætter jeg ind i livet på NGG. Velkommen til tre dejlige år hos os!

 

De vigtigste steder:

Som ny elev har du vigtigere ting at lave end at fare vild. NGG er nu ikke så stor, så det ville nok blive svært, men her er alligevel en guide til de vigtigste steder:

Kontoret:

Ved krydset mellem M-gangen og gangen fra indgang til kantine. Det er her, det hele bliver styret fra. Det er her, du går hen, hvis du har et spørgsmål til inspektørerne, hvis du skal købe billetter til den næste fest, eller hvis du skal låne et stik, så du kan koble din Mac til projektøren i klasseværelset. Hvis du har fravær eller andre problemer, som du gerne vil tale med nogen om, så er dette også stedet.

Kantinen:

Fortsæt lige ud fra indgangen, så kan I ikke undgå at støde ind i den. NGGs kantine holder åbent fra tidlig morgen til et par lektioner efter frokost. Her kan man forsyne sig med et stort udvalg af varme retter og sandwiches, og man kan også købe en snack eller kaffe til det hurtige kick.

Computerrummet:

Ved krydset mellem M-gangen og gangen fra indgang til kantinen, skråt over for kontoret. Her kan I printe jeres opgaver, litterære tekster eller lektier, hvis I skulle få brug for det.

De naturvidenskablige lokaler:

Hvis I står i gymnasieafdelingen og tænker: “Hmm.. vi skal have fysik, men hvor i alverden laver vi forsøgene?” kan jeg godt forstå jer. Biologi- og fysiklokalerne ligger nemlig ikke i selve gymnasieafdelingen, men har deres egen gang i Grundskolen. Så hvis I forlader gymnasiet ned af M-gangen, fortsætter du bare, indtil du når L(aboratorie)-gangen.

Hallen:

Idræt foregår i hallen, der ligger på den anden side af skolegården. Vi vil også være samlet i hallen til de store morgensange en gang om måneden. NGG’s sportshal er udstyret med fodboldbane og mål til basketball, håndbold, hockey m.m Desuden er der bag hallen en stor kunstgræsbane. SportsCollege-elever vil som en bonus have adgang til hallens fitness-rum.

Studievejlederen:

I “glasburet” nær kantinen finder I studievejlederne. De kan rådgive jer om faglige ting som valg af studieretning og relevante valgfag, men I kan også tage en snak med dem om det sociale i klassen.

Teatersalen:

Går du ud af gymnasieindgangen og drejer til højre, ligger teatersalen ikke langt væk derfra. Den bliver naturligvis brugt til dramaundervisning, men engang imellem vil der også være foredrag og andre begivenheder i dette lokale.

Lektiecafé:

Tirsdag og torsdag er de to første timer aflyst. Der er til gengæld gjort plads til NGGs lektiecafé, hvor man kan komme og få en kop kaffe eller thé, mens man diskuterer sine problemer med kammeraterne eller læreren. Om tirsdagen er der hjælp til de sproglige fag, mens torsdagen er til det naturvidenskabelige. Det smarte er så, at opgaverne oftest afleveres enten senere på dagen eller dagen efter. Så er I lidt sent på den, eller vil I bare gerne diskutere resultater en sidste gang med dine klassekammerater, så er lektiecaféen et godt og hyggeligt sted for jer.

 

Forløb i gymnasiet:

AP:

Almen Sprogforståelse. Et halvårigt forløb, der bl.a. omhandler sprogets opståelse, historien bag dit eget navn, grammatik og latin. Det lyder måske lidt kedeligt, men jeg lover jer, at I kommer virkelig til at savne det. Og ja, man skal også have det, selvom du er naturvidenskabelig.

NV:

Naturvidenskabeligt Grundforløb. Naturvidenskabeligt grundforløb er et samarbejde mellem fysik, kemi, naturgeografi og til en vis grad matematik. Forløbet munder ud i, at I skal skrive en opgave, om det I har lært. Højdepunktet i forløbet er uden tvivl turen til Samsø, der vil byde på lange cykelture, teambuilding og masser af sjov, mens I hører masser om øens grønne revolution. Og ja, man skal også have det, selvom man har valgt sproglig eller samfundsvidenskabelig linje.

AT:

Almen Studieforberedelse. I kommer ikke til at mærke så meget til dette forløb før omkring jul, hvor I bliver sat til at arbejde på jeres første AT-projekt. I vil nok blive lidt forvirrede til at starte med, da AT ikke ligefrem er let at sætte sig ind i, men kort forklaret går det ud på at kigge på en problemstilling ud fra to forskellige faglige vinkler. Der vil være en del forløb spredt ud over de tre år i gymnasiet, så i modsætning til AP og NV er AT ikke en engangsforestilling.

 

NGGs traditioner:

Skolesangen:

NGGs skolesang synges ved festlige lejligheder som afslutninger/skolestart/dimissioner m.m. Sangen er nem at synge, og den ligger vægt på mange af skolens værdier. Den lyder således:

Skolesangen

Hurra-råbet:

Når noget eller nogen skal fejres, så råber vi NGG-råbet. Det lyder således:

“Hurra. Hurra. Hurra! Hurra! Hurra! NGG! (Årstal f.x 2014)!!!!”

Huepåsættelse:

På NGG er der tradition for, at rektor sætter huen på hver elev. Det foregår for de meste i grundskolens aula, men nogle studenter får også sat huen på under grundskolens skoleafslutning i NGG-hallen. Studenten vil gå gennem en sejrsgang af glade elever, og hver enkel student vil blive godt og grundigt fejret. Det er helt klart noget at glæde sig til.

Sådan så det ud, da studenterne fik huen på i år:

Les Lanciers:

På NGG danses der folkedansen Les Lanciers til gallafesterne. Den er nem at lære, og samtidig føler man sig lidt fin og kongelig, når man danser den. Vi danser Lanciers i idrætstimerne op til galla, men vil I alligevel øve jer lidt, så tjek dette link ud:

http://www.spillefolk.dk/Folkedans/VisDans.php?ID=29

Nomineringer:

Til gallafesterne vil der også blive uddelt priser til forskellige elever. Det kan være for alt fra skøre hændelser til nuttede attributer. Inden festen vil der udkomme afstemninger på Lectio, hvor man selv kan nominere folk til bestemte priser og stemme på dem, man synes fortjener dem mest. Er du desværre ikke blevet nomineret, er håbet heldigvis ikke ude. Ytringg uddeler nemlig en særpris til den eller de elever, som har fanget vores opmærksomhed i årets løb.

NGG’s fester:

Med cirka to måneders mellemrum er der en stor fest på NGG.  Fire af dem vil være lukkede (introfest, julefrokost, gallafesterne), hvilket vil sige, at kun NGG’ere er velkomne, men resten vil være åbne, så I kan invitere to venner med jer! I mellemrummene mellem festerne vil der også være caféafterne, der er lidt mere afdæmpede, hyggelige arrangementer med optræden og råhygge. NGGs fester er virkelig ikke noget, I vil gå glip af!

 

Grupper og udvalg:

På NGG er der mange forskellige grupper, I kan være med i.

Elevrådet:

Elevrådet er elevernes vej til at gribe ind i skolens ledelse. Hver klasse vælger en repræsentant og en suppleant, der skal afløse repræsentanten, hvis han/hun bliver syg. Elevrådet diskuterer så elevernes forslag til, hvad der skal ændres, og sender det videre til ledelsen, der tager hånd om problemerne.

Festudvalget:

Festudvalget planlægger førnævnte NGG-fester. De sørger for den fede oppyntning, bestemmer tema, trækker i trådene med DJ’s og diskoteksejere og har styr på det finansielle.

Caféudvalget:

Caféudvalget er egentlig nogenlunde det samme som festudvalget. Bare med caféaftener selvfølgelig.

Hueudvalget:

Hueudvalget er med til at sørge for, at du får en studenterhue som bevis for dine tre, fede år på NGG.

Ytringgs redaktion:

Det vigtigste udvalg af dem alle! På Ytringgs redaktion mødes vi tit og diskuterer nyheder, rygter og andre projekter,  som vi derefter smider op som artikler på vores hjemmeside. Har du en journalist gemt i dig, er du dygtig til at tage billeder, lave film eller webdesign, eller har du bare noget på hjerte, så kontakt os endelig på vores Facebookside eller henvend dig til Lasse eller Jonas Carlsson, hvis du vil være en del af vores fede redaktion.

Vi håber, at denne guide har været jer til hjælp. Du får kun én start på gymnasiet, hvorfor ikke komme bedst muligt i gang? Held og lykke, og på gensyn!